İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi'nin "Covid 19 Salgını 7. Ay" raporunun basın açıklamasına destek veren çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İSİG Meclisi’nin işçi sağlığı raporuna gözaltılı cevap

MAHİR BAĞIŞ

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi önünde "Covid 19 Salgını 7. Ay Raporu" ile ilgili basın açıklamasına polis sert bir şekilde müdahale etti. Çok sayıda kişiyi gözaltına alan polis, gazetecilerin görüntü almasına izin vermedi. Anayurt Gazetesi muhabiri Demet Aran gözaltına alındı. Aran, eyleme destek veren CHP’li milletvekilleri Ali Şeker ve Gülizar Biçer Karaca’nın itirazları üzerine serbest bırakıldı.

BirGün gazetesine konuşan İSİG Meclisi’nden Murat Çakır, “İktidar pandemiyi en başından itibaren yönetemiyor, bunu dile getirenlere de sert bir şekilde müdahale ediyor” dedi. Salgının temel kaynağının fabrikalar ve yoksul mahalleler olduğunu belirten Çakır, “Yoksulluğun baş gösterdiği yerlerde Covid-19 patlaması yaşanıyor, bizler de bunu araştırıyoruz ve bunu açıklamamıza izin verilmiyor” diye konuştu.

294 EMEKÇİ ÖLDÜ

Salgının ilk 7 ayında en az 294 emekçinin Covid-19 sebebiyle yaşamını yitirdiği vurgulayan Çakır şöyle devam etti:

“294 ölümden 105’nin sağlık iş kolunda çalıştığı tespit ettik. Durum böyleyken hastanelerde işçiler adına hiçbir önlem alınmıyor. Hastane çalışanları ölüme itiliyor. Ulaşabildiğimiz rakamların ötesinde bir duyum alıyoruz. İşçiler için hazırladığımız bu raporu açıklamak isteyenlere gözaltı yapılıyor. Neden korkuyorlar, gerçek rakamları halkın öğrenmesinden mi, işçilerden mi? Bütün gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istiyoruz.”

İŞ KAZASI KABUL EDİLMELİ

İSİG Meclisi’nin raporunda öne çıkan talepler ise şöyle:

► Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır.

► İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.

► Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki işçiler bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.

► İşten atmalar yasaklanmalı ve bin 168 TL değil tam ücret ödenmelidir.

► İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir

► Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.