İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Ekim ayı verilerine göre, 2022’nin ilk on ayında 22’si 14 yaş ve altı olmak üzere toplam 54 çocuk ve genç, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Son yedi günde üç tarım işçisi çocuk iş kazası nedeniyle yaşamını yitirdi. Ekonomik koşullar MESEM'lere başvuruları arttırdığını belirten Öğrenci Veli Derneği Başkanı Ömer Yılmaz, artan sayı için 'tercih değil yoksulluk' dedi.

İSİG verileri: Son bir haftada çalışmak zorunda bırakılan üç çocuk yaşamını yitirdi

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi) Ekim ayı verilerini paylaştı.

İSİG'in Ekim ayı verilerinde yer alan bilgilerde 54 çocuk ve genç, iş cinayetlerinde hayatını kaybederken son yedi günde ise ekonomik koşullar sebebiyle çalışmak zorunda bırakılan üç çocuk işçi hayatını kaybetti.

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre; Hatay Erzin’de 14 yaşındaki Dicle Nur Selçuk, bir narenciye paketleme fabrikasında mevsimlik işçi olarak çalışıyordu. Selçuk, meyve paketlerken kıyafetini makinenin makarasına kaptırdı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Selçuk, tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı. Yine Erzin’de bir narenciye tarlasında ailesi ile birlikte tarım işçiliği yapan 14 yaşındaki Fidan Tunç, iddiaya göre çalıştığı esnada ortadan kayboldu. Jandarma ve AFAD ekibi tarafından aranan Tunç, Karahöyük mevkisindeki Botaş yolu üzerinde başka bir narenciye bahçesinde ölü olarak bulundu. Konya Çumra’da ise 9 yaşındaki Hasan Eymen Ergen iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Ergen, ailesiyle birlikte pancar tarlasınca çalışmaya gitmişti. Traktöre takılmaya çalışan iki römork arasında sıkışan 9 yaşındaki Eymen yaşamını yitirdi.

"ÇOCUK İŞÇİLİĞİN NEDENİ YOKSULLUKTUR"

Yaşanan bu kazaların ardından İSİG Meclisi’nden Özgür Hüseyin Akış, anne-babaların geçimlerini sağlayamadıkları için çocukları okuldan alıp çalıştırmak zorunda kaldıklarını belirtti. Giderek artan yoksulluktan çocukların olumsuz etkilendiklerini belirten Akış, “İş kanununa göre çocuklar ağır işlerde çalıştırılamaz ama buna dikkat edilmiyor. Çocuk işçiliğinin nedeni yoksulluktur. Bir iş yeri çocuk işçileri genelde sigortasız çalıştırıyor ve asgari ücretin altında ödeme yapıyor” dedi.

MESEM’E BAŞVURU SAYISI 1 MİLYONA ULAŞTI

Öğrenci Veli Derneği Başkanı Ömer Yılmaz da Mesleki Eğitim Merkezleri’nin (MESEM) çocukların okullardan koparılmasının aracı olduğunu söyledi. Yılmaz, Son 7 ay içinde MESEM’lerdeki öğrenci sayısının 160 binden 1 milyona ulaşmasının nedeninin tercih değil yoksulluk olduğunu belirterek, “İşletmelere verilen destek yoksul ailelere eğitim desteği olarak verilmelidir. Yoksulluk nedeniyle çocuklar eğitimden yoksun kalıyor. Bu durum çok tehlikeli. Bundan sonraki kuşakları kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız” diye konuştu.