Işığınızı kapatın oyununuzu başlatın

Kazım GÜÇLÜ

Bütün sahalarda olduğu gibi tiyatro da hazırlıksız yakalandı salgına. Oysa salgınların, toplu ölümlerin, karantina yaşamının konu edindiği sayısız metin vardı tiyatronun edebiyatını oluşturan. Öte yandan tiyatro hep geçici çözümlerden ziyade kalıcı sonuçlarla ilgilenen ve ahmaklığın maskesini düşürmeye kendini adamış bir sanatken nasıl oldu da “kasaba”ya gelen bu yabancı karşısında çaresiz kaldı!

Krizin soy kütüğünü saptamak diye bir şey var. Oyunun kuralları yeniden yazılıyor. Bu süreci, aynı zamanda tiyatromuzun temel meselelerine yönelerek değişimi sağlayacak bir fırsata dönüştürmek, olası…


Alelade bir ölümlü olduğunu unutan güç tutkunlarının, toplumu “enfekte” etmekle yetinmeyip, devletin de “entübe” olmasına yol açan tutumlarını, kanıksanmış mekân formunu bozuma uğratarak anlatıyor “Hamlet’in Bütün Ölüleri”. Oyun, pandemi koşullarına göre düzenlenmiş, “yeni normal” sürecine uyumlu ve her defasında bir seyirciye oynanacak olmasıyla, “kontrpiyede kalan” tiyatromuz için hayati bir hamle adeta.

Shakespeare’in “Hamlet” isimli oyunundan “yeniden yazım” tekniği kullanılarak E. Feza Soysal tarafından yazılıp yönetilen Hamlet’in Bütün Ölüleri, referans metnin bittiği yerden ve oyunda ölümü gerçekleşenlerin ağzından bir anlatılar bütünü olarak kurgulanmış.

Devlet ve birey gibi farklı düzlemlerde görülen kokuşma ve çürümeyi ifade etmede Hamlet oyununu bir imkânlar sahası olarak gören E. Feza Soysal, söylemini cinayetler ve kurbanları üzerinden farklı sahneleme teknikleri kullanarak oluşturmuş.

Hamlet’in Bütün Ölüleri gerek sahneleme tekniğindeki yenilikçi yaklaşımıyla gerekse de “Işığınızı Kapatın Oyununuzu Başlatın” mottosuyla oyunu başlatma konforunu seyircinin kullanımına sunmasıyla, bir “ilk deneyim” iddiası taşımaktadır. Dokuz odaya bölümlenmiş ve her odada seyirciyle oyuncu arasına camdan bir “engel”in yerleştirildiği konteyner’da sergilenecek olan oyunda, Selçuk Yöntem’in bir video performansla rol alıyor olması ayrıca kayda değer.

Batuhan Pamukçu, İbrahim Ersoylu, İbrahim Şahin, Ayşe Gülerman Adem Mülazim, Mesut Özsoy, Ebru Kara Dehkli, Mert Tiryaki’nin rol aldığı Hamlet’in Bütün Ölüleri, Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu’nun sezon takvimi boyunca seyircisiyle buluşmaya devam edecek.