Ankara ve İzmir’de 1 Mayıs kutlamalarına on binler katıldı. Gündoğdu ve Tandoğan’daki mitinglerde, ‘İşimize, emeğimize, ekmeğimize, geleceğimize sahip çıkacağız’ denildi

İşimiz, emeğimiz için mücadele edeceğiz

Ankara ve İzmir’de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda, İzmir’de ise Gündoğdu Meydanı’nda miting gerçekleştirildi. Yapılan mitinglere katılım oldukça yoğun oldu.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin tertip komitesini oluşturduğu Ankara’da 1 Mayıs coşkusunun adresi Tandoğan Meydanı’ydı. Mitinge CHP, Haziran, HDP ve sol yapılar katıldı.

Saat 12.00 itibariyle meydan işçi ve emekçilerle dolmaya başladı.

AKM önünde toplanan büyük kalabalık üç farklı arama noktasından geçerek alana alındı. Kadınların sırt çantaları ise güvenlik noktalarından valilik kararı nedeniyle içeri alınmadı.

Kürsüden binlerce kişinin alan dışında kaldığına dikkat çekilerek girişlerin hızlandırılması istendi.

Alana girişler tamamlandıktan sonra demokrasi ve devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından 1 Mayıs marşı hep bir ağızdan okundu.

Daha sonra tertip komitesinin ortak hazırladığı metin DİSK Ankara Temsilcisi Tayfun Görgün tarafından okundu.

Pankart gerginliği
Tandoğan Meydanı’nda gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarında grupların miting alanına alınması sırasında polisin, “pankartları sopalarla ve metal parçalarla içeri alamayız” uyarısı üzerine bir anlık gerginlik çıktı. Olay yerine hemen çevik kuvvet ekipleri geldi. Polis ekipleri, grubu sakinleştirdikten sonra pankartların bağlı olduğu sopaları aldı ve grubun alana girmesine izin verdi.

Güngör şu ifadeleri kullandı:
Ülkede, iş kazalarının örtbas edildiği, sendikasız, sigortasız, güvencesiz çalıştırmanın kalıcı hale getirilmek istendiği, OHAL ile kazanılmış haklarının ortadan kaldırıldığı bir ortamda, tek adam rejimi önündeki tüm engelleri kaldırmak için, son hamlelerin yapıldığı, baskın seçim kararının alındığı, baskının, şiddetin, yasaklama ve keyfiliklerin arttığı, hukukun ayaklar altına alındığı bir ortamda, 1 Mayıs’ı kutluyor ve bu alanları dolduruyoruz.

Ülkede, eğitim ve sağlık sisteminde, emekçilerin zararına düzenlemeler yapılıyor, kamu hizmetleri özelleştiriliyor muhalif basın susturuluyor. Demokratik kazanımlarımız, tasfiye edilerek, tek adamın ağzından çıkan sözün, yasa haline getirildiği bir dönemde, iktidarın, işçilere, emekçilere çocuklara vadettiği, daha fazla işsizlik, daha fazla yoksulluk, daha fazla şiddet, daha fazla baskı ve tacizdir.

Hükümetin patron yanlısı icraatları sonucu bir avuç sermayedar, kâr ve zenginlik içinde yüzüp, servetlerine servet katarken, ekonomideki büyümeden işçi ve emekçi halk kitlelerinin payına düşen ise daha fazla yoksulluktur.
İşsizliğin; faturası kadınlara yıkılarak ve kadın sömürüsü artırılarak aşılmak istenmektedir. Kadınlar, bir yanda güvencesizliğin, yoksulluğun ve işsizliğin, diğer yanda şiddetin türlü biçimlerine her gün daha fazla maruz kalıyor.
1 Mayıs mücadele gününde tekrar haykırıyoruz, baskılarınız, bizleri yıldırmaya yetmedi, gelecek güzel günlerin ‘‘ne kadar gerekli?’’ olduğunu hatırlattı, mücadele azmimizi büyüttü.

Her türlü baskı ve sindirme çabasına rağmen, alanlarda olmaktan ve sözümüzü söylemekten geri durmadık, duramayacağız. Bizler, 1 Mayıs’ta alanları dolduranlar, gelecek kaygısı çekenler, bu zulüm bitsin diyenler, mücadeleye devam diyoruz, durmak beklemek yok. Gelecek güzel günler önümüzde.

isimiz-emegimiz-icin-mucadele-edecegiz-458554-1.

İzmir, Gündoğdu’da
İzmir’de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Konak ilçesi Alsancak Semti’ndeki Gündoğdu Meydanı’nda coşkuyla kutlandı. Mitinge CHP, Haziran, HDP ve sol yapılar katıldı.

Kutlamalara katılanlar, ‘Kadınlara yönelik ayrımcı politikalara hayır’, ‘Hak hukuk adalet’, ‘Yaşasın 1 Mayıs’, ‘Birleşe birleşe kazanacağız’ sloganları attı. ‘Emek adalet ve insanca yaşamak için alanlardayız’, ‘İşten çıkarmalara karşı, baskılara ve sömürüye karşı 1 Mayıs’ta alanlardayız’, ‘Kadınız sevgi ve barıştan yanayız’, ‘Devlette, eşte, işte erken egemen istemiyoruz’, ‘Ne patron ne devlet itaat etme isyan et’ pankartları taşındı.

Kani Beko, DİSK’le yürüdü
CHP’den İzmir milletvekili adayı olmak için istifa eden DİSK eski Genel Başkanı Kani Beko, DİSK kortejinin önünde yürüdü. CHP İzmir Milletvekili olan DİSK eski Genel Sekreteri Musa Çam da sendikacılarla yürüyüp, grubun en önünde, sloganlarla işçilere destek verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Gündoğdu Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs etkinliklerine katıldı. Kocaoğlu, Montrö Meydanı’ndan yürüyerek alana geldi.

1 Mayıs’ta grupların alana girmelerinin tamamlanmasından sonra Türk İş Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım konuştu. OHAL’siz bir ortamda, eşit, özgür, adil, laik ve demokratik bir gelecek mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Süleyman Yıldırım, şöyle konuştu:

“Bu yıl da OHAL gerekçe gösterilerek Taksim yasaklandı. Yasaklarla hafızamızı, bilincimizi sileceklerini sanıyorlar. Ne 1 Mayıs katliamının gerçek katillerini ortaya çıkarma kararlılığımızdan vazgeçtik ne de mücadele tarihimize sahip çıkma sözümüzden zerre kadar taviz vermedik vermeyeceğiz. Son iki 1 Mayıs’ı OHAL şartlarında kutlamaya çalışıyoruz.”
24 Haziran’da yapılacak seçim, gelecek on yıllarımızı belirleyecek nitelikte ve önemdedir. Halklara ve kültürlere beşiklik yapmış olan bu topraklar kutuplaşmaya, milliyetçiliğe, linç kültürüne, savaş politikalarına, gericiliğe izin vermeyecektir.”

***

Haziran da Tandoğan’daydı

Ankara’da Haziran meclisleri yoğun bir katılımla Kolej Meydanı’nı doldurdu. Halaylar çeken ve marşlar söyleyen yurttaşlar oldukça renkli görüntüler oluşturdu.

“Haziran’da Halk Egemenliği İçin Omuz Omuza” sloganıyla 1 Mayıs’a çağrı yapan Birleşik Haziran Hareketi de Ankara Tandoğan Meydanı’ndaydı.

Binlerce kişinin katıldığı kortejde Hazirancılar sloganlar ve marşlarla alana girdi. Alanda da renkli görüntüler oluşturan Haziran’cılar sık sık “İsyan, devrim, Haziran, yaşasın birleşik mücadelemiz ve yaşasın 1 Mayıs” sloganı attı.

***

Gözaltılar protesto edildi

isimiz-emegimiz-icin-mucadele-edecegiz-458553-1.

İzmir’de Birleşik Haziran Hareketi (Haziran), 1 Mayıs’a kitlesel bir şekilde katıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda 11.30’da toplanan Haziran’cılar buradan Gündoğdu Meydanı’na yürüdü.

Oldukça yoğun katılımın olduğu Haziran korteji sloganlar ve marşlarla renkli görüntüler oluşturdu. Haziran’cılar sık sık “İsyan, devrim, Haziran” sloganı attı.

Öte yandan geçen günlerde gözaltına alınan Onur Kılıç, Cihangir Köroğlu ve Necati Özdemir’in de serbest bırakılması istendi. Gözaltındaki arkadaşlarının fotoğraflarını taşıyan Haziran’cılar “Arkadaşlarımıza özgürlük, memlekete özgürlük” diye seslendi.