İşimizi geri istiyoruz
Fotoğraf: Enerji-Sen

Nisa KÜÇÜK

Elektrik dağıtım şirketi EnerjiSA’da işten çıkarılan işçiler, 72 gündür direniyor. İşlerine geri dönmek isteyen emekçiler, “DİSK’e bağlı Enerji-Sen’e üye olduğumuz için işten çıkarıldığımızı biliyoruz. Taleplerimiz karşılanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Sabancı Holding’e bağlı EnerjiSA’nın işten çıkardığı işçiler, 72 gündür direniyor. DİSK'e bağlı Elektrik Gaz Su Baraj Sendikası'na (Enerji-Sen) üye işçiler, seslerinin duyulmasını ve işe iadelerini istiyor.

Ankara’da Başkent Elektrik önünde başlattıkları direnişi İstanbul’da Sabancı Kuleleri önünde devam ettiren emekçilerden Erdal Şener, EnerjiSA’da 12 yıldır çalıştığını söyledi. Şener, “TÜRK-İŞ'e bağlı TES-İŞ’e üyeydik. Sarı sendikanın işverenle imzaladığı toplu iş sözleşmesinin mürekkebi kurumadan maaşlarımız asgari ücretin altında kaldı. Sarı sendikanın bizden yana olmadığını fark edince Enerji-Sen’e üye olduk” dedi.

NEDEN İŞTEN ÇIKARILDIK

Sürecin sendika değiştirdikten sonra başladığına dikkati çeken Şener, şunları ifade etti: “Sendikamızı değiştirdikten sonra 3 bölgede parça parça işten çıkarmalar başladı. Bizim tutabildiğimiz sayıya göre, 27 işçi işten çıkarıldı. Ben, metropol kesme açma biriminde çalışıyordum. Mart ayında ‘Birimimizde size uygun pozisyon yok’ diyerek iş akdimi feshettiler. ‘Burada pozisyonlar sabittir, nasıl yer yok’ sorusunu sordum ama cevap veremediler. 72 gündür elimde megafonla soruyorum, bizi neden işten çıkardınız? İşçilerin hakkını savunan bir sendikaya üye olduğumuz için işten çıkarıldığımızı biliyoruz. Tek suçumuz Anayasa’nın bize verdiği örgütlenme hakkımızı kullanmak. Mobbingin ispatı yok. Elektrik gibi, elle tutulmuyor, gözle görülmüyor ama baskıyı iliklerimize kadar hissediyorduk. Şu an bu baskıyı çalışan diğer arkadaşlarımıza da yaptıklarını biliyoruz.”

ASLA RAHAT UYUYAMAYACAKSINIZ

İşten çıkarılan emekçilerden Bekir Bayatlı da işlerine geri dönene kadar direneceklerini söyledi. 2010 yılında işe girdiğini dile getiren Bayatlı, “Bir günde işten çıkarıldığım söylendi. İşçinin hakkını savunan bir sendikaya üye olduğumuz için işten çıkarıldık” dedi. Beş aydır işsizlik maaşı aldığını kaydeden Bayatlı, “İşsizlik maaşım 3 bin 500 TL. İşsizlik maaşını sadece 10 ay alabiliyorsunuz. Beş ay daha işime geri dönemezsem nasıl geçineceğim bilmiyorum. Kredi çekip ev almıştım, krediyi ödemeye çalışıyorum. Eşten dosttan borç alarak hayatta kalmaya çalışıyorum” diye konuştu.