KHK ile ihraç edilen eski BES Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Çoban, yaşamını yitirdikten bir yıl sonra görevine iade edildi. BES üyeleri, Diyarbakır’da eylem yaparak OHAL Komisyonu’na tepki gösterdi, komisyonun lağvedilmesini istedi

İşini geri verdiniz peki ya hayatını?

EMEK SERVİSİ

Büro Emekçileri Sendikası’nın (BES) eski Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Çoban, KHK ile ihraç edilmesinin ardından geçen yıl kansere yenik düştü. OHAL Komisyonu, ihracından yaklaşık 3,5 yıl sonra Çoban’ın işine iadesine karar verdi. Diyarbakır Vergi Dairesi önünde dün eylem yapan BES üyeleri, OHAL Komisyonu’na tepki gösterdi, “Haksızca aldığınız işini geri verdiniz. Peki, hayatını geri verebilecek misiniz?” diye sordu.

İNCELEME DEĞİL, OYALAMA

Diyarbakır Vergi Dairesi’nde çalışırken 677 sayılı KHK ile ihraç edilen eski BES Diyarbakır Şube Başkanı Ahmet Çoban, 22 Nisan 2019’da kanser hastalığına yenik düşerek hayatını kaybetmişti. OHAL Komisyonu, Çoban ile ilgili incelemesini tamamladı ve Çoban’ın göreve iadesine karar verdi.

Bu duruma tepki gösteren BES Diyarbakır Şubesi üyeleri, dün Vergi Dairesi’nin önünde eylemdeydi. Çoban’ın yakınlarının da katıldığı eylemde, “Haksızca aldığınız işini geri verdiniz. Peki, hayatını geri verebilecek misiniz?” yazılı pankart açıldı.

Açıklamada konuşan BES Diyarbakır Şube Başkanı Suphi İzol, OHAL Komisyonu’nun bir inceleme değil, oyalama komisyonu olduğunu ve hukuki hiçbir dayanağının olmadığını söyledi. İzol, “Bu komisyon, hukuk ve adalet aranacak yer değil. Keyfi olarak uzun süre dosyaları bekletiyor. OHAL Komisyonu’nun çalışma yöntemi, esası ve karar alma hızı, telafisi mümkün olmayan dramların yaşanmasına neden olmuştur. Bunlardan birisi de Ahmet Çoban arkadaşımızdır” dedi.

MÜCADELEDEN ÖDÜN VERMEDİ

Ahmet Çoban’ın baskılara rağmen hayatı boyunca emek ve demokrasi mücadelesinden vazgeçmediğini belirten İzol, “Her zaman baskılara, zulme karşı mücadele etti. Ancak bu mücadelesi sonucu hep sistem tarafından cezalandırıldı. Buna rağmen onurlu mücadelesinden ödün vermedi. Bu KHK zulmünü içine sindiremedi. Bu zulme dayanamayıp kansere yenik düştü ve 22.04.2019 tarihinde vefat etti” diye konuştu.

KOMİSYON LAĞVEDİLSİN

İzol, “İktidar ve onun atadığı komisyon tüm bu yaşananların hesabını hukuken ve vicdanen nasıl verecek? Aileleriyle birlikte yüz binlerce insanın anayasal haklarının ellerinden alınarak açlık ve sefalete mahkûm edilerek sisteme biat ettirilmeye çalışılması aynı zamanda insanlık suçudur. Bu suça iktidarın yanı sıra OHAL Komisyonu üyeleri de ortaktır” ifadelerini kullandı. BES Diyarbakır Şube Başkanı İzol, son olarak şu çağrıda bulundu: “OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir. Haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu emekçileri, bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir.”