Makina Mühendisleri Odası, havaların soğumasıyla birlikte olası karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı yurttaşları dikkatli olmaya, yetkilileri ise alınacak basit tedbirlerle can kayıplarının önüne geçmeye çağırdı. İşte yapılacaklar

Isınırken dikkat edilmesi gerekenler

Havaların soğumasıyla birlikte soba, şofben, kombi ve bu cihazların bacalarından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmeleri riskine karşı uyarılarda bulunan TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi alınacak bazı basit tedbirlerle, kazaların, can kayıplarının önüne geçilmesinin mümkün olduğunu açıkladı.

Hidrokarbon içeren kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtların soba ile baca veya şofben ile baca bağlantılarının yanlış yapımının özellikle zehirlenmelere yol açtığını kaydedildiği açıklamada, yurttaşlar dikkatli olmaya, yetkililer denetimler konusunda adım atmaya çağrıldı.

MMO, daha güvenilir bir yaşam ortamı için şu öneri ve uyarıları sıraladı.

Neler yapılmalı?
♦ Doğalgaz tesisatlarına kesinlikle müdahale edilmemeli, yetkisiz kişi ve kuruluşlara tamir ve bakım gibi işlemler yaptırılmamalı.

♦ Gaz açma işlemi gerçekleştirildikten sonra tesisatlara yeni bir cihaz bağlanması halinde, kesinlikle gaz dağıtım firmasına haber verilmeli.

♦ Pencere veya duvarlara monte edilen, ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da gazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezler asla iptal edilmemeli ve üzeri kapatılmamalı.

♦ Kombi, şofben gibi cihazların her yıl kış mevsimine girmeden yetkili servisler aracılığıyla bakımı yaptırılmalı.

♦ Baca gazının kimyasal yapısında veya diğer dış etkenlerden dolayı bacaların deformasyona uğraması ihtimaline karşı, yetkilendirilmiş baca temizleme firmalarına kontrol ettirilmeli.

♦ Gaz kaçağı riskini ortadan kaldırmak için ocak ve kombilerdeki eskimiş, paslanmış veya ömrü tamamlanmış bağlantı refleksleri mutlaka yenilenmeli.

♦ Lodoslu havalarda baca çekişi olumsuz yönde etkileneceğinden gaz sızıntısına karşı dikkatli olunmalı, bacalı cihazın bulunduğu odadaki menfezlerin açık olması sağlanmalı.

♦ Cihaz baca bağlantı fleksleri yıpranmamış, delinmemiş olmalı, flekslerin baca girişleri ile arasındaki boşluk sıcaklığa dayanıklı malzeme ile sızdırmaz hale getirilmeli.

♦ Bacanın çekmemesi durumu için cihazların çalışmasını engelleyen emniyet sistemi her bacalı cihazda mutlaka olmalı, cihazlarda bu sistem devre dışı bırakılmamalı.

♦ Bacalı cihazların olduğu mahal yatak odası ve banyo olmamalı, bu cihazların olduğu mahallerde yatılmamalı.

***

Kömürlü sobalar için uyarılar

♦ Kullanılan yakıt standartlara uygun olmalı, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı.

♦ İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artıyor. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı.

♦ Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kâğıt ya da karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalı.

♦ Sönmekte olan sobaya tutuşması güç yakıtların asla konulmaması gerekiyor. Yakıt iyi olsa bile yavaş yavaş ilave edilmelidir.

♦ Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı.

♦ Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı; baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalı.

♦ Bacalar standartlara uygun değilse lodoslu havalarda soba yakılmamalı.

♦ Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garanti sürelerine dikkat edilmeli.