Kocaeli'de kendisi gibi işitme engelli olan Engin E.'yi 'eşcinsel olduğu' gerekçesiyle işkence uygulayarak görüntüleri sosyal medyada paylaşan Fırat Kaya ve arkadaşları tahliye edildi. Tahliye kararı sosyal medyada tepkilere neden oldu. Engin E.'nin avukatı Didem Özhan, karara itiraz edeceklerini söyledi.

İşitme engelli kişiye işkence uygulayan 'delikanlı' lakaplı Fırat Kaya tahliye edildi

Kocaeli'de, kendisi gibi işitme engelli olan Engin E.'ye 'eşcinsel olduğu' gerekçesiyle şiddet uygulayarak görüntüleri sosyal medyada paylaşınca gözaltına alınan ‘Fırat Delikanlı’ rumuzlu Fırat Kaya ve arkadaşlarının yargılama sırasında cezaevinde kaldıkları süre dikkate alınarak tahliye kararı verildi.

22 Mart 2021'de Sosyal medyada ‘Fırat Delikanlı’ ismini kullanan bir şahıs, eşcinsel bir kişiye şiddet uygulayarak bu anlara ilişkin görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı. İzmit'te bir bağ evinde meydana gelen olayda, Aydın'dan iş bulmak için gelen Engin E., kendisi gibi işitme engelli olan Kaya tarafından parası alınarak darp edildi.

Instagram’dan yapılan paylaşımda ‘Fırat Delikanlı’ rumuzunu kullanan şahsın, yüzü kanlar içinde kalan bir kişiyi saçlarından tuttuğu görüntüler sosyal medyada infial yarattı.

Olayın ardından Engin E. polise gidip şikayetçi oldu.

Fırat Kaya ve olaya karıştıkları tespit edilen Ersin Kam, Emrah Mutlu, Salih Öztopçuoğlu ve Murat Akdemir'i gözaltına alındı. Hepsi işitme engelli olan 5 kişi, tutuklanıp cezaevine gönderildi.

TAHLİYE EDİLDİLER

Kocaeli 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 29 Mart'ta görülen karar duruşmasında, bahse konu suçun, 'kasten öldürmeye teşebbüs' olmadığına kanaat getirilerek 'kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma', 'özel hayatın gizliliğini ihlal', 'hakaret' ve 'yağma' suçlarından Fırat Kaya'ya toplam 10 yıl, Ersin Kam, Emrah Mutlu, Salih Öztopçuoğlu ve Murat Akdemir'e 7'şer yıl 11'er ay hapis cezası verildi. Ancak sanıklar, yargılama esnasında cezaevinde geçirdikleri süre dikkate alınıp tahliye edildi.

Tahliyelere, çok sayıda kişi sosyal medyadan tepki gösterdi. Fırat Kaya'nın tutuklanması etiketiyle mesaj atanlar, engelliye işkence yapan kişi ve arkadaşlarının serbest bırakılmasını eleştirdi.

"KARARI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Engin E.'nin avukatı Didem Özhan ise, karara itiraz edeceklerini söyleyerek, "Kararı kabul etmek mümkün değil, dolayısıyla tahliye edilmelerini de beklemiyorduk. Kararı üst mahkemeye taşıyacağız" dedi.

(DHA)