İşitme kaybı alzheimer ve demansı tetikliyor

DİREN KUR

İşitme Cihazı İthalatçıları Derneği (İŞİTDER), İstanbul Harbiye Askeri Müze’de işitme cihazı teknolojisindeki güncel teknolojileri, gelişmeleri, ürün ve hizmetleri paylaşmak ve işitme kaybına dikkat çekmek amacıyla 3’üncü İşitme Teknolojileri Sempozyumu düzenledi.

İŞİTDER (İşitme Cihazı İthalatçıları Derneği) tarafından düzenlenen 3. İşitme Teknolojileri Sempozyumu İstanbul Harbiye Askeri Müzesi’nde başladı. İki gün sürecek olan sempozyumda işitme cihazı teknolojisindeki güncel teknolojiler, gelişmeler, ürün ve hizmetler hakkında bilgi verildi. Sempozyuma yönelik Odyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ataş ve Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Oray, BirGün’e konuyla ilgili bilgilendirmede bulundu.

ETKİLERDEN KORUNMA ÖNERİLİYOR

İşitme kaybı ve alzheimer arasındaki ilişkiden bahseden Prof. Dr. Ataş, işitme kaybının ilerleyen dönemlerde alzheimera yol açığını belirtirken şöyle konuştu: “Bu eskiden beri bildiğimiz bir durum olmakla beraber son yıllarda bilimsel anlamda da kanıtlandığı için çok daha rahat ifade ediyoruz. İşitme kaybı beyinde sözcüklerin anlaşılması sürecini çok olumsuz yönde etkiliyor. İşitme kaybı çok fazla olmamakla birlikte, zaman içerisinde kişilerin söylenenleri anlamamasıyla sonuçlanan bir etki yapıyordu. Fakat bu etkinin özellikle kişileri sosyal medyadan uzaklaştırıp kendi içine döndürmesi gibi bir sonuç doğurması demans (bunama) ve alzheimer riskini de ciddi ölçüde artıran bir unsur olduğu ortaya çıktı. Günümüzde de alzheimer ve demanstan korunma amacıyla dünyanın bütün ülkelerinde yaygın olarak işitme kaybının etkilerinden korunma öneriliyor.”

BU SORUN GİDEREK ÖNEM KAZANDI

Oray ise ülkede işitme kaybının son 10 yılda giderek önem kazandığının altını çizdi. Zamanında tedavi edilmeyen işitme kayıplarının ciddi rahatsızlıklara yol açacağını dile getiren Oray, “Toplumda işitme kaybının öneminin anlaşılması, işitme cihazı ve işitme sektörünün bilgilerinin güncelleştirilmesi gerekiyor. Sempozyumda Türkiye’den 38 ayrı üniversiteden gelen odyoloji öğrencileri var. Onların bilgilerinin güncelleştirilmesi ve yeni teknolojilerle bir şekilde beraber olmaları bizim için çok önemli. O bakımdan burada bulunmaktan ve bu organizasyonu yapmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.