ABD'nin işkencelerle anılan Guantanamo Kampı'nın açılmasının üzerinden 20 yıl geçti. Uluslararası Af Örgütü, suç merkezinin kapatılması gerektiğini belirtti. Uluslararası kamuoyuna ABD’ye baskı yapılması için çağrı yaptı.

İşkence kampının kapatılması için çağrı

Dış Haberler Servisi

ABD'nin askeri üssü Guantanamo Kampı'nın kurulmasının 20'nci yıldönümünde bir kez daha işkence merkezinin kapatılması için çağrı yapıldı.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) tarafından yapılan açıklamada, kampta tutulanların bugüne kadar ABD'nin sivil mahkemelerinde "adil, hukuk devleti güvencesinde yargılama hakkına erişmediği" hatırlatılarak kampın kapatılması için uluslararası kamuoyuna ABD'ye baskı yapması çağrısında bulunuldu. Örgütün yöneticilerinden Matthias Schreiber, AFP'ye yaptığı açıklamada, "ABD insan hakları savunucusu olarak inandırıcılık elde etmek istiyorsa kampı kapatmalı" dedi.

Kampın, ABD'nin "teröre karşı savaş" gerekçesiyle 2001 yılından bu yana işlenen "sayısız insan hakları ihlalinin bir örneği" olduğunu belirten Af Örgütü yetkilisi, Gauntanamo'nun hem hukuk devleti süreçlerinin işletilmesindeki eksiklikler hem de işkence ve gözaltında kaybedilme gibi ağır insan hakları ihlallerinin cezasız kalması bakımından "tehlikeli bir emsal" teşkil ettiğini söyledi. Kampta tutulanların çoğunun CIA veya ABD yetkili birimlerinin temsilcileri tarafından işkence gördüğünün kanıtlandığını ifade eden Schreiber, kampta tutulanların sağlık hizmetlerine de erişimi olmadığını vurgulayarak, "Çoğunun yaşadığı işkencenin doğrudan bir sonucu olarak psikolojik rahatsızlığı var" dedi.
Küba'daki Guantanamo Körfezi'nde işgalci Amerikan askerlerinin kontrolündeki cezaevi, 11 Eylül saldırıları ve bunu takiben ABD’nin Afganistan’ı işgalinin ardından 11 Ocak 2002'de açılmıştı. Kampta kalan şüphelilerin sayısı kampın genişletilmesinden sonra 780'e ulaşmıştı.