İşkenceden sonra hayatına son veren Onur Yaser’in davasında karar: Sanıklara evrakta sahtecilikten ceza

BERFİN ŞENGİL

2010 yılında gözaltına alındıktan sonra polis şiddetine maruz bırakılmasının ardından yaşamına son veren Onur Yaser Can’ın davasında sanıklara evrakta sahtecilik suçundan 6 yıl 5 ay ceza verildi. Abla Ezgi Sevgi Can duruşmada, “Bu mahkeme bir ailenin yok oluşuna tanık olmuştur. İşlenen suç insanlık suçudur” dedi

2010 yılında İstanbul Narkotik Şube’de gözaltına alınarak çıplak aramaya, sözlü ve fiziki polis şiddetine maruz bırakılmasının ardından hayatına son veren Onur Yaser Can’ın karar duruşması dün görüldü. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, sanık polisler Soner Gündoğdu ve Salih Bahar hakkında evrakta sahtecilik suçundan ayrı ayrı olmak üzere toplam 6 yıl 5 ay hapis cezası verilirken, işkence suçundan ise ceza verilmedi.

YALAN BEYAN VERİLİYOR

Onur Yaser Can’ın kardeşi Ezgi Sevgi Can 33. yaş gününde kardeşinin öldürülmesine ilişkin görülen duruşmada konuştu. Anne ve babasının boşuna hayatını kaybetmediğini söyleyen Can, mahkeme salonunda verdiği ifadede, “Onları öldüren evlat acısı dışında bu adaletsiz düzendir. Bu basit bir evrakta sahtecilik davası değildir. Yapılanlar işkencenin devamı niteliğindedir. Dava başladığı günden beri yalan beyan vermektedirler. Amirleri FETÖ’den 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bunlar onların emri olmadan hareket edemez” dedi.

Kardeşinin çıplak arama, cinsel taciz, sözlü ve fiziki işkenceye maruz bırakıldığını hatırlatan Can, “Onur Yaser gözaltında onların istediği ifadeyi vermiyor. Bu senaryoyu ben yazmadım onlar yazdı. Onlar işkence yapmadıklarını kanıtlamakla yükümlü değil mi? Kanıtlamadılar o zaman suçlular. Babamı öldüren olayla ilgili kamera kayıtlarıdır. Zafer Köktemir isimli bilirkişi kardeşimin ifadesinde yapılan değişikliği tespit etti. Sahtecilik ortada” ifadelerini kullandı.

İNSANLIK SUÇU

Yapılan bu sahteciliğin örgütlü bir işkencenin parçası olduğunu vurgulayan Can, “Bir aile katledilmiştir. Bu mahkeme bir ailenin yok oluşuna tanık olmuştur. Emir komuta zinciriyle bu suçlar işlenmiştir. Adalet geç kaldı. Ne karar verilirse verilsin benim için eksik bir karardır. Adaletin yerini bulmasını bekliyorum” diye konuştu.

Dava ölen ve öldürülen insanların yaşam çığlığı olduğunu aktaran Can, “Bu bir çete faaliyetidir. Geldiğimiz aşama hüküm aşamasıdır, işlenen suç insanlık suçudur” dedi.

Can ailesinin avukatı üst hadden ceza ve tutuklama talebinde bulundu. Savcılık meşru belge bulunmadığından tutuklamaya gerek olmadığını belirtti. Sanık avukatı, Onur Yaser Can’ın kız arkadaşının adı ortaya çıkmasın diye intihar ettiğini iddia ederken, davayı izleyenler avukata tepki gösterdi.