Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı İşkencidere Vadisi’nde Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği taş ocağına karşı köylülerin direnişi sürüyor. Jandarma köylülerin ve çevreden gelenlerin yolunu kesti, yurttaşlar, alana patika yollardan geçerek ulaştı.

İşkencidere’de doğa talanına karşı direniş devam ediyor: Yolları kesildi, patikadan ulaştılar

Rize'nin İkizdere ilçesinde bulunan İşkencidere Vadisine Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı direniş sürüyor. Jandarma, köylülerin ve direnişe destek verenlerin çalışma yapılan alana gitmemesi için yolları kapattı. Buna karşı yurttaşlar, patika yollardan geçerek çalışmanın yapıldığı alana ulaştı.

Dün sokağa çıkma yasağı sürerken yapılan eylemde gözaltına alınanlar bugün serbest bırakılırken yasağın kalkmasıyla birlikte çevre il ve ilçelerden gelerek doğayı ve yaşam alanlarını savunmak isteyen yurttaşlar, jandarma barikatıyla karşılaştı.

Vadi girişi ve köy yollarına barikatlar kuran jandarma, insanların iş makinelerinin çalıştığı alana ulaşmasını engel oldu. Ancak, vadi çevresinde ki köylerde yaşayan vatandaş ise ormanın içindeki patika yollardan geçerek bölgeye ulaştı. Güvenlik güçleri köylüler ile iş makineleri arasına barikat kurdu. “Burası bizim. Buradan gitmeyeceğiz. Biz buraya ölmeye geldik” diyen köylüler oturma eylemine başladı.

Dün gözaltına alınıp serbest bırakılan İkizdere Dernekler Federasyonu Başkanı Ziya Yılmaz, bugün de eylemde yer aldı ve “Mecliste farklı partilerde 40’dan fazla Rize kökenli milletvekili var. Bu siyasi bir dava değil. Bu doğanın, ormanların yok edilme davasıdır. Bu İşkencidere vadisinin yok edilmesi davasıdır” dedi.

Köylüler ise tarım arazileri, arı kovanları ve evlerinin tehlikede olduğunu dile getirdi.

İŞ MAKİNELERİ DURDURULDU

Rize Pazar SOL Parti İlçe Başkanı Onur Uygur, direnişin sürdüğü bölgede yaşananlara dair konuştu. Halkın alternatif yollardan çalışmanın yapıldığı alana ulaştığını belirten Uygur, iş makinelerinin durdurulduğunu ve bekleyişin sürdüğünü söyledi.

VALİLİK’TEN AÇIKLAMA

Rize Valiliği, dün kendi arazilerinde bulunan vatandaşlara ceza yazılmasıyla ilgili açıklama yaptı. İl genelinde çay tarımı ya da herhangi bir üretim sürecine ilişkin muafiyet kapsamında olan kişilere ceza yazılmadığının belirtildiği açıklamada, “”Ancak muafiyetleri suistimal etmek isteyen kişilere de hepimizin sağlığı ve kamu düzeni için fırsat verilmemektedir. Her yerde olduğu gibi İkizdere ilçesinde de bu doğrultuda uygulanan cezai işlemler kesinlikle tarlasına giden ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza yönelik olmamıştır. Devletimiz, ülkemiz ve ilimiz için çok önemli olan ve her türlü hukuki aşaması tamamlanan, izinleri alınan yatırım projesi kapsamında açılmak istenen taş ocağını engellemeye çalışan, tüm ısrarlı açıklama, ikna gayretleri ve ikazlara rağmen maske-mesafe kuralına uymayan ve kamu görevlilerinin çalışmasını sekteye uğratmak isteyen kişilere idari yaptırım uygulanmıştır” denildi.