İskenderun Limanı’nda depremin ardından başlayan ve günlerce süren yangına iktidarın hurda dediği THK uçakları da müdahale etti. THK uçaklarının 131 sortiyle müdahale bulunduğu yangın, deniz ve karadan da yapılan müdahaleyle söndürüldü

İskenderun Limanı’ndaki yangına da iktidarın ‘hurda’ dediği THK uçakları müdahale etti
Fotoğraf: AA

İsmail ARI

Maraş merkezli depremler nedeniyle binlerce yurttaş yaşamını yitirdi. 10 kenti vuran depremde binlerce ev yıkıldı, yurttaşlar evsiz kaldı, yaralandı.
Depremlerde Limak’ın işlettiği Hatay’daki İskenderun Limanı’nda da büyük bir yangın çıktı. Günlerce devam eden ve dün söndürüldüğü açıklanan yangını Türk Hava Kurumu’na (THK) ait söndürme uçakları da müdahale etti.

2021 yılındaki günler süren orman yangınları da dahil olmak üzere orman yangınlarında tüm tepkilere rağmen ısrarla kullanılmayan Türk Hava Kurumu’nun (THK) yangın söndürme uçakları İskenderun Limanı’ndaki yangına 131 sortiyle müdahale etti. Yangına havadan Rusya’dan kiralanan söndürme uçağı, söndürme helikopterleri, karadan itfaiye ekipleri ve denizden de ekipler müdahalede bulundu. Ekiplerin yoğun çalışmasının ardından kontrol altına alınan yangında soğutma çalışmalarının da dün tamamlandığı açıklandı.

Ayrıca, İskenderun Limanı’ndaki yangının taşıması riskli olan tehlikeli ve yanıcı maddenin güvenlik önlemi alınmadan boşaltılmasından kaynaklandığı iddia edildi.

VİZONTELE, HURDA VE UÇAMAZ DEMİŞLERDİ

Eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli defalarca THK uçaklarının hurda olduğunu, antika olduğunu, uçamayacağını ileri sürdü. Pakdemirli bir açıklamasında, “Vizontele’de vardı ya, kaputu açıyorlar, motor yok, işte öyle” derken bir başka açıklamasında ise “Uçaklar hantal, hurda uçamaz, motorları çalışmıyor” demişti.

Pakdemirli, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “THK’nin söndürme uçakları neden kullanılmıyor?” şeklindeki soru önergesine verdiği yanıtta da “Bu uçaklar yangınlarda etkili ve verimli olarak çalıştırılamadığından dolayı yangınlara müdahalede zafiyet oluşturmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Yok bilmem işte Türk Hava Kurumu’nun uçakları varmış da… Türk Hava Kurumu’nun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok” demişti.