İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, “bakım bedeli” üzerinden alınan KDV’nin tahakkukunun 'eksik yapıldığının' tespit edildiği belirtilerek , 5 yıldır eksik yazılan KDV'leri faturalara yansıtarak, abonelerden tahsil edileceğini duyurdu. Açıklamada, tahsil edilen bedellerin Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aktarılacağı bilgisi verildi.

İSKİ: 5 yıldır eksik yazılan KDV'ler faturalara yansıtılıp bakanlığa aktarılacak

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), bakım bedeli üzerinden 5 yıldır eksik yazılan KDV'leri faturalara yansıtarak, abonelerden tahsil edileceğini açıkladı.

İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, Sayıştay Başkanlığı Denetim Raporu ve İstanbul Vergi Denetim Başkanlığının inceleme raporu sonucunda, 2016-2017-2018-2019-2020 yıllarında tahsil edilen “bakım bedeli” üzerinden alınan KDV’nin tahakkukunun eksik yapıldığının tespit edildiği belirtildi.

Yine aynı raporlarda, 2019-2020-2021 yıllarında İstanbullulara "insani su hakkı" kapsamında ücretsiz olarak verilen suya da, emsal bedel üzerinden KDV hesaplanarak beyan verilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, "Bu sebeplerle bahse konu KDV’lerin fark tutarı abonelerin faturasına geçmiş dönem borcu olarak yansıtılacak ve tahsil edilen bu bedeller Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarılacaktır" denildi.

iski-5-yildir-eksik-yazilan-kdv-ler-faturalara-yansitilacak-967455-1.

BAKANLIK, VERGİ ALMAYA BAŞLADI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'İnsani Su Hakkı' uygulaması önce Sayıştay, şimdi de Hazine ve Maliye Bakanlığı engeline takıldı. Bakanlığın, İstanbulluların kullandığı ücretsiz sudan vergi almaya başladığı ortaya çıktı.

İBB 2019 yılında aldığı kararla, İstabul'da hanede tüketilen her 2,5 metreküp suyun 0,5 metreküpünü 'İnsani Su Hakkı' kapsamında ücretsiz veriyor. CHP'li belediyenin bu uygulamasından 1 Ocak 2022 itibariyle vergi alındığı ortaya çıktı.

Karar'ın aktardığına göre, hibe sudan vergi alındığı, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) su faturalarına koyduğu uyarı notuyla anlaşıldı.

İBB'nin 2019 yılında yürürlüğe aldığı 'İnsani Su Hakkı' uygulaması Sayıştay'ın 2020 yılı İSKİ Denetim Raporu'nda mevzuata aykırı bulunduğu gerekçesiyle durdurulmuş, ardından İBB Meclisi'nin aldığı yeni bir kararla tekrar yürürlüğe girmişti.