İskoçya'da Bölgesel Başbakanın Sturgeon'ın istifası sonrası parlamentoda yeni başbakan için seçim süreci başlamıştı. Seçimin kazananı ise Hamza Yusuf oldu. Böylelikle İskoçya'nın ilk müslüman başbakanı Hamza Yusuf seçilmiş oldu.

İskoçya'nın ilk müslüman başbakanı Hamza Yusuf seçildi! Hamza Yusuf kimdir?

Sturgeon'ın istifası sonrası İskoçya Maliye ve Ekonomi Bakanı Kate Forbes, Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanı Hamza Yusuf ve eski Sosyal Güvenlik Bakanı Ash Regan'ın, SNP'nin bir sonraki lideri ve İskoçya Bölgesel Başbakanı olmak için girdikleri liderlik yarışının sonucu açıklandı.

İskoçya'nın ilk müslüman başbakanı Hamza Yusuf

Pakistanlı bir baba ile Kenyalı bir annenin çocuğu olan Glasgow doğumlu Yusuf, Çarşamba günü İskoçya başbakanı olarak resmen göreve başlayacak.

37 yaşındaki Hamza Yusuf, hayat pahalılığı krizinin üstesinden gelinmesi ve bağımsızlık için yeni atılımlar yapılması konusunda adımlar atacağını söyledi.

Yusuf sonuçların ardından Edinburgh'da yaptığı açıklamada "İskoçya halkının bağımsızlığa şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyacı var ve biz bunu sağlayan nesil olacağız" dedi.

Hamza Yusuf kimdir?

7 Nisan 1985 doğumlu İskoç liderdir. 27 Mart 2023 tarihinde İskoçya'nın yeni Başbakan'ı olmuştur. Asıl ismi Humza Haroon Yousaf'tur ve İskoçya'nın Glasgow şehrinde dünyaya gelmiştir. Birinci nesil Pakistanlı göçmen olan Yousaf ailesinin çocuğudur. Ailesi 60lı yıllarda İskoçya'ya gelmiştir. Babası bir fabrikada işçi olarak çalışmıştır.

Glasgow Üniversitesi'nde siyaset okudu. 2011 yılında milletvekili olarak seçilmeden önce SNP'nin İletişim Direktörlüğü'nü üstleniyordu.

İskoçyalı siyasetçi Yusuf, Sağlık ve Sosyal Hizmet Başkanı olarak görev alıyordu.

Güney Asyalı göçmen ebeveynlerin çocuğu olan Yusuf, İskoçya'nın ilk beyaz olmayan ve Müslüman başbakanı olma şerefine ulaştı. 8 yıldan uzun süredir İskoçya Başbakanlığını yürüten ve en uzun süre İskoçya Başbakanı olan Sturgeon'ın istifası sonrası yapılan liderlik yarışında Hamza Yusuf parti lideri olarak seçildi.