CHP Milletvekili Çakırözer, İŞKUR aracılığıyla ‘geçici süreli’ olarak işe alınan yurttaşların rapor alarak işe gitmediği ve AKP ilçe binalarında çalıştığı iddialarını Meclis’e taşıdı

İŞKUR alıyor, AKP çalıştırıyor

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net

16 yıllık iktidarında her seçim öncesinde beyaz eşyadan kömüre “yardım” adı altında seçim rüşveti dağıtan AKP, 80 bin kişiyi geçici olarak işe alma projesi olan Toplum Yararına Program’ı (TYP) da yerel seçimler öncesinde tüm hızıyla kullanıyor.

Hükümet, aralarında seçimlerden istediği sonucu alamadığı illerin de bulunduğu 16 kentte 80 bin yurttaşın ‘geçici süreli’ olarak işe alınacağını duyurdu. Altı ay süreyle temizlik ve güvenlik hizmetleri için işe alınan yurttaşların bazılarının ise AKP’nin seçim kampanyasında çalıştırıldığı öne sürüldü.

Sabah parti akşam ev toplantısı
CHP Milletvekili Utku Çakırözer, TYP kapsamında işe alınanlardan bir bölümünün sağlık raporu aldırılarak görevlendirildiği kurumlar yerine AKP il ve ilçe teşkilatlarında çalıştırıldığını, mesai sonrasında da akşamları seçim çalışması için ev toplantılarına götürüldüğünü iddia etti.

AKP’nin seçim ofisi mi?
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sarıcakaya Belediyesi, Mihalgazi Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu çeşitli kamu kurumlarında çalıştırılmak üzere görevlendirilen personelin AKP teşkilatlarında görev aldığını ifade eden Çakırözer, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi sunan Çakırözer, “İŞKUR, AKP’nin seçim ofisi mi?” diye sordu.

Yurttaşların iş, hükümetin ise oy için İŞKUR’a gittiğini ifade eden Çakırözer, önergesinde şu sorulara yer verdi:

► İŞKUR TYP kapsamında işe alınan personellerin görevlendirildikleri kurumlar yerine parti binalarında çalıştırıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise, bu kapsamda görevlendirilen kişi sayısı kaçtır?

► TYP’nin uygulama alanları arasında yer almamasına rağmen, yurttaşların siyasi parti binalarında çalıştırılmasının gerekçesi nedir?

► TYP ödeneğinin bütün vatandaşların vergileriyle oluşturulduğu göz önünde bulundurulduğunda böyle bir uygulama ne kadar etiktir?