İŞKUR önünde hem iş arayıp hem de “Kalabalık olur” diyerek yanında getirdiği termosla çay satan Yusuf Derin’in kızının da işsiz olduğu öğrenildi. Baba Derin, “Kızım üniversite mezunu o da işsiz ve iş arıyor” diye konuştu

İŞKUR önünde gözyaşları içinde çay satan yurttaşın kızı da işsiz: Babama destek olamadım

UĞUR ŞAHİN

Ankara'da İŞKUR önünde bir yandan iş arayan, bir yandan da evde demleyip, termosla getirdiği çayı satmaya çalışan Yusuf Derin, ülkedeki işsizliğin geldiği noktayı gözler önüne serdi.

Garsonluk yapan ancak Covid-19 salgını nedeniyle işsiz kalan 45 yaşındaki Derin, İŞKUR’un önünde bir yandan iş aradı, bir yandan da “Kalabalık olur” diyerek evde demleyip termosla getirdiği çayı satmaya çalıştı. Son 1 yıldır sigortasız çalıştırıldığı gerekçesiyle işsizler için verilen ‘destek paketinden’ yararlanamayan Derin’in Fox TV'deki sözleri, gündeme oturdu: "En son kızım, 'Baba evde ekmek yok' dedi. Evde termosum vardı, çayı demledim."

MANSUR YAVAŞ’TAN DESTEK

Derin’in, İŞKUR üzerinden yaptığı iş aramalarının sonuçsuz kaldığı öğrenilirken, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Derin'e nakdi destek ile gıda yardımında bulunduğu öğrenildi. Derin'e ayrıca market desteği de sağlanırken, çocuklarına ise kitap ve bazı hediyeler verildiği kaydedildi. Derin'e iş imkânı sağlanabilmesi için de girişimlerde bulunulacağı belirtildi.

‘İNTİHARI BİLE DÜŞÜNDÜM’

Ankara’nın Keçiören ilçesinde yaşayan Yusuf Derin, gözü yaşlı şekilde sorularımızı yanıtladı. Derin, “11 yaşındaki kızım ‘Ekmek al’ dedi. Komşudan ekmek isteyemedim; termosu aldım ve İŞKUR’un önüne ekmeğimi almak için gittim” dedi ve ekledi:

“İşsizim, bazen simit satıyordum, bazen çay. Kimilerine yardım ediyordum, onlar da bana yardım ediyordu. Garsondum ama iş yok. Koronavirüs nedeniyle işsiz kaldım. Yoksa ben evime ekmek götürüyordum, bu son çaremdi çünkü ekmeksiz kaldım.”

Derin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolabım şu an boş ama yardımlar nedeniyle her şey olacak. Duyarlı insanlar arıyor. Allah, Mansur Bey’den de bin defa razı olsun. Kızım işsiz, o da iş arıyor. Ona da bir iş olsa, üniversite mezunu, bana destek olmuş olur. İntiharı bile düşündüm, son anda olmadı. İnşallah bundan sonra da olmaz, 45 yaşındayım, Allah bana öyle şeyi göstermesin.”

Yusuf Derin’in ‘tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik’ bölümü mezunu olan kızı Nuray Derin de işsiz. Bir süredir iş arayan ancak bulamayan Nuray Derin, şöyle dedi: “İş aradım ama bulamadım. Şu an KPSS’ye hazırlanıyorum. Tekrardan denemek istiyorum şansımı. Ama 5 ay önce birçok yere başvuruda bulundum fakat maalesef olmadı.”

‘İYİ İNSANLAR VAR’

Nuray Derin, babasının gündeme oturan sözleri için şu ifadeleri kullandı: “İyi insanların olduğuna gerçekten babamı haberlerde gördükten sonra ve insanların bu kadar yardım etme çabasını gördükten sonra karar verdim. Gerçekten hiç karşılaşmadık böyle insanlarla. O yüzden hem mutluyum hem de üzgünüm. En başta babama destek olamadığım için üzgünüm.”

YUSUF DERİN MİLYONLARCA SİGORTASIZDAN YALNIZCA BİRİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) son verilerinde sigortasız çalışan sayısının 8 milyon 448 bin kişi olduğunu tahmin ediyor. Yusuf Derin ise bu çalışanlardan yalnızca biri. TÜİK verilerine göre hizmetler sektöründe çalışıp da sosyal güvenliği bulunmayan kişi sayısı ise 3 milyon 252 bin.