TÜİK’in önceki gün açıkladığı ocak ayına ilişkin işsizlik verilerinin yankıları sürerken, İŞKUR mart ayına ilişkin kayıtlı işsiz verilerini yayımladı. Rakamlar şoke edici boyutlara ulaştı. Birçok ekonomist ekonomik durgunluğun henüz başında olunduğunu söylerken, işsizlik şimdiden cumhuriyet rekorunu kırmış durumda. Mart ayında İŞKUR’a giderek kayıt yaptıran toplam 4 milyon 48 bin yurttaş bulunuyor. Bu sayı geçen mart […]

İŞKUR verileri acı gerçeği ortaya koydu: İşsizlik daha da tırmanacak

TÜİK’in önceki gün açıkladığı ocak ayına ilişkin işsizlik verilerinin yankıları sürerken, İŞKUR mart ayına ilişkin kayıtlı işsiz verilerini yayımladı. Rakamlar şoke edici boyutlara ulaştı. Birçok ekonomist ekonomik durgunluğun henüz başında olunduğunu söylerken, işsizlik şimdiden cumhuriyet rekorunu kırmış durumda.

Mart ayında İŞKUR’a giderek kayıt yaptıran toplam 4 milyon 48 bin yurttaş bulunuyor. Bu sayı geçen mart ayında 2 milyon 341 bin kişiydi. Böylece kayıtlı işsiz sayısı yüzde yüzde 73 oranında artmış oldu. Kadınlarda artış yüzde 77 iken erkeklerde yüzde 68 oranında artış gerçekleşmesi de dikkat çekti.

1 ayda 95 bin kişi kayıt yaptırdı, kadınlar erkeklerden fazla

İŞKUR verilerine göre şubat ayında 3 milyon 953 bin kayıtlı işsiz bulunurken bu sayı 1 ay içinde yaklaşık 100 bin kişi artarak 4 milyon 48 bine çıktı. Bu sayı içinde ilk kez kadın kayıtlı işsizler erkek kayıtlı işsizleri solladı. Geçim sıkıntısı yaşayan evlerde “ev kadını” durumundaki kadınların işgücüne katılarak gelir elde etmek istemesi, ekonomik bunalımın boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Mart verilerini yayımlayan İŞKUR şubat verilerini yayımlamadı

İŞKUR’un şubat ayına ilişkin kayıtlı işsiz verileri, yayımlandıktan 1 saat sonra silinmiş, ancak 1 saat içinde ulaştığımız verilerle kayıtlı işsiz sayılarını haberleştirmiştik. Mart ayı istatistikleri dün yayımlandı; fakat hala şubat ayı verilerinin yayımlanmaması dikkat çekiyor.

Verilere göre işsizlik daha da artacak

TÜİK’in işsizlik oranı verileri gecikmeli yayımlansa da işsizlikteki artışı İŞKUR’un daha güncel olan verilerinden takip etmek mümkün. TÜİK son olarak kasım ayı işsizlik oranını açıklamış, buna göre kayıtlı ve kayıtsız toplam 3,9 milyon işsiz bulunduğunu tespit etmişti. Ancak İŞKUR’un şubat ayındaki sadece kayıtlı işsizlerden oluşan verisi şimdiden TÜİK’in verisini yakaladı.

477 bin üniversite mezunu İŞKUR’a kayıtlı

“Her ile üniversite açtıktan sonra, her üniversiteli iş bulacak diye bir şey yok” söylemini sıklıkla kullanan AKP’nin döneminde üniversiteli işsizler rekor kırıyor. Üniversite mezunlarının 477 bini İŞKUR’un kayıtlı işsiz dosyasına adını yazdırdı. Üstelik İŞKUR verilerine göre bu kişilerin 171 bini 8 aydan fazla süredir İŞKUR’a kayıtlı olmasına rağmen henüz iş bulabilmiş değil.

• İŞKUR Ocak: 3 milyon 775 bin kişi (sadece kayıtlı işsiz)

• TÜİK Ocak: 4 milyon 668 bin kişi (kayıtlı ve kayıtsız toplam işsiz)

• İŞKUR Mart: 4 milyon 48 bin kişi (sadece kayıtlı işsiz)

• TÜİK Mart: mayıs ayında açıklanacak.

***

İşsizlik hız kesmiyor

Kayıtlı işsiz sayıları;

2018 Mart: 2 milyon 341 bin

2018 Ekim: 3 milyon 215 bin

2019 Mart: 4 milyon 48 bin

Yıllık Artış: 1 milyon 707 bin kişi