İslamcı cephede 'nükleer' rahatsızlık

Haber Merkezi

İran ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ile Almanya’nın oluşturduğu P5+1 arasında imzalanan nükleer anlaşma uluslararası toplum tarafından olumlu karşılanırken Türkiye'deki islamcı kanatta rahatsızlık yarattı. Özellikle Türkiye’nin bölgede son zamanlarda uyguladığı mezhepçi politikalara yönelik İran cephesinden gelen tepkiler kendisini net biçimde gösteriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın zamanda İran’ı kastederek dile getirdiği ‘yayılmacı’ suçlaması ise iki ülke arasında ipleri giderek gerdi. Anlaşmanın hemen akabinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu anlaşmayı onayladıklarını ancak İran’ın dış politika konusunda tavrının değişmesi gerektiğini belirten ‘uyarıcı’ nitelikle bir açıklama yaptı. Gelişmeler böyleyken anlaşma Türkliye’deki islamcılar arasında nasıl yorumlandı? AKP’ye yakınlığı ile bilinen İslamcı medyanın bir kısmında anlaşmayla ilgili çarpıcı analizler yer aldı. Analizlerde öne çıkan nokta ise anlaşmanın ekonomik açıdan ‘şimdilik’ olumlu bir yanı bulunurken uzun vadede İran’ın yayılmacılığını arttırabileceği.

SUUDİ ARABİSTAN OKUMASI

Yeni Şafak gazetesinde konuyla ilgili bugün çıkan haberde Suudi Arabistan üzerinden yapılan analizde Suudi Arabistan’ın İran’ın yayılmacılığı noktasında şüphe duyduğu ve anlaşmadan rahatsız olduğu ifade edildi. Bölgede İran çizgisine karşı sünni cephenin baş aktörleri ise Türkiye ve Suudi Arabistan olarak biliniyor.

'KENAR'DA DURAMADI

Konuyla ilgili bugün çıkan en dikkat çekici tespitlerden bir tanesi de Türkiye gazetesinden Ceren Kenar’a ait. Kenar analizinde anlaşmanın İran’ın siyasi nüfuzunu arttıracağını şu sözlerle ifade etti: Bu anlaşmanın bir yan etkisi İran’ın bölgedeki nüfuzunun genişlemesi oldu. Özellikle Suriye ve Irak’tabedeli masum sivillerin canı olan bir İran yayılmacılığına göz yumuldu. İran’ın mezhepçi ve saldırgan politikaları bölgede bir yıkım getirdi. (…) Bu anlaşma İran içinde güç dengelerini nasıl biçimlendirir? Reformistler bu süreçten muzaffer çıkabilir mi?

İŞBİLİR'DEN ANALİZ!

İslamcı medyanın dış politika konusunda yazılarıyla bilinen isimlerinden Vahdet yazarı Cihangir İşbilir’in ise dünkü yazısı oldukça sertti. İşbilir’in İran’ı açıkça eleştirdiği yazısında ‘İran kazandıkça bölge halkları kaybedecek’ ifadeleri yer aldı. Söz konusu ifadeler ise şöyle:

Anlaşmayla nükleer silah planlarını erteleyen İran, bir bakıma frenlenmiş olsa da aslında tükenmeye meyleden iç enerjisini biriktirip nefes alacağı, bu sayede, bölgesel yayılmacı politikalarına daha rahat bir şekilde yönelebileceği bir fırsat dönemi yakalamış oldu. Gayet tabii, İran’ın kazanacağı manevra kabiliyeti ve güç, karşı aktörleri de harekete geçirecek, bölgedeki gerilim öncekinden daha az olmayacaktır. Özellikle Suriye ve Irak zeminindeki mücadele İran üzerindeki ambargoların kalkmasıyla çok daha derinleşecek ve kazanan İran oldukça bölge halkları daima kaybedecektir.