AKP-MHP ortaklığının oluşturduğu Cumhur İttifakı içindeki anlaşmazlıkların arttığı konuşulurken, İslamcılarla milliyetçiler arasında ‘Türkçülük’ tartışması çıktı. MHP’liler, “Türkçülük bölücülüktür” diyen İlahiyatçı Karataş’a tepki gösteriyor

İslamcılarla milliyetçiler arasında ‘Türkçülük’ tartışması

HABER MERKEZİ

Cumhur İttifakı’nın ortakları AKP ile MHP arasında bazı anlaşmazlıkların olduğu ve ilerleyen süreçte yol ayrımının yaşanabileceği yönünde kimi iddialar dile getirilirken, iki kesimin ‘ileri gelenleri’ arasında ise ideolojik polemikler yaşanıyor.

Bunlardan biri de Kanal 7’de Ramazan programları yapan İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Karataş'ın “Türkçülük bölücülüktür” sözlerinin ardından baş gösterdi.

islamcilarla-milliyetciler-arasinda-turkculuk-tartismasi-733493-1.
İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Karataş, AKP'ye yakın bir isim.

Dünkü programda ‘bölücülüğe karşı’ bir konuşma yapan Karataş, ‘Türkçülüğün de Kürtçülük gibi bölücülük olduğunu’ savundu. Bazı kesimler Karataş’ın sözlerini eleştirirken, milliyetçi hesaplardan da sosyal medyada Karataş’ta sert tepkiler yükseldi.

BAHÇELİ’NİN DANIŞMANI DA TOPA GİRDİ

Karataş'a tepki gösterenler arasında MHP Genel Başkan Başdanışmanı ve eski Milletvekili Prof. Dr. Ruhi Ersoy da yer aldı.

Ersoy, geçmişte Meclis’te yaptığı bir konuşmayı paylaşarak, Karataş’a hitaben, “Yaptığım bu Türkçülük acaba sizce caiz mi değil mi size göre günaha girdim mi? Vatan ne Türkiyedir Türklere ne Türkistan, vatan büyük ve müebbet bir ülkedir Turan” dedi.

Bununla birlikte AKP’yi ve Erdoğan’ı destekleyen hesaplardan Karataş’ın sözlerine sahip çıkan paylaşımlar yapıldı.

Bu paylaşımlarda “Ağzına sağlık, bunu hala anlamayanlar var” denilerek MHP çevresine göndermede bulunuldu. Ayrıca AKP’yi destekleyen haber siteleri de Karataş’ın sözlerini olumlayarak paylaştı.

KARATAŞ’IN İKİNCİ AÇIKLAMASI

Karataş, tartışmaların başlamasının ardından Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

İlahiyatçı yazar, “Doğu Türkistan ve Özbek gelinim var. Onların davalarının destekçisiyim. Türklüğümüze hamdederiz dedim. Bunu anlamayan muannit Türkçü geçinenlerden ben daha fazla Türkçüyüm ve daha fazla Türk milletini seviyorum. Aramıza giren sosyal medya farelerine izin vermeyin” ifadelerini kullandı.

Fakat Karataş, bununla birlikte “İslamda ırkçılık, kafatasçılığı haramdır” demeyi de ihmal etmedi.

MHP’DEN BİR TEPKİ DAHA GELDİ

Karataş’ın iftar programındaki açıklamalarına bugün MHP cenahından bir tepki daha geldi.

Eski MHP Erzurum İl Başkanı Nurettin Taşçı, Karataş’a verdiği yanıtta, “İki ayrı konuyu getirip bir birleriyle bağdaştırmanız ilmi ve izani yetersizliğinizin ürünüdür” dedi. Taşçı şunları kaydetti:

“Ben bir Müftü çocuğuyum, ne benim şeref duyduğum Müftü babamdan ne de onun hocalarından, rahmetle andığımız, Osman Bektaş hocamız olsun, Yunus Kaya hocamızdan ve ne de Erzurumlu Ömer Nasuhi bilmen hocalarımızdan Peygamber efendimiz (s.a.v.) Arap'ın acemden acemin Arap'tan üstünlüğü yoktur. Üstünlük takvadadır hadisi şerifini getirip de ırkçılıkla bağdaştırmanızı ne okuduk ne de duyduk. İki ayrı konuyu getirip bir birleriyle bağdaştırmanız ilmi ve izani yetersizliğinizin ürünüdür. Türklükle Türkçülükle bağdaştırılarak mukayese edilmesini duymadık okumadık da; Irkçılık yapmak başka bir şey Kavmiyetcilik başka bir şey. Kavmiyetciliğin diğer adı Milliyetçiliktir.”

İslamcılarla milliyetçiler arasındaki bu tartışma, Cumhur İttifakı’nın bileşenleri AKP ile MHP’nin yaşadığı politik çatlağın izdüşümlerinden biri olarak yorumlandı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI PROGRAMINA KATILMIŞTI

Kanal 7’de Ramazan programları yapan Prof. Dr. Mustafa Karataş, AKP’ye oldukça yakın bir ilahiyatçı.

14 Mayıs günü Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Karataş’ın “Mustafa Karataş ile Sahur Vakti” adlı programına katılmıştı. Program Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi Twitter hesabından da duyurulmuştu.

islamcilarla-milliyetciler-arasinda-turkculuk-tartismasi-733492-1.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Karataş'ın sahur programına konuk olmuştu.

Karataş, Ramazan programında siyasete girmeyi de ihmal etmiyor.

27 Nisan’da şarkıcı İsmail Türüt’ü programına konuk eden Karataş, ‘salgının CHP iktidarı döneminde olması halinde ülkedeki vatandaşların yarısının hayatını kaybedeceğini’ öne süren Türüt’e, şu sözlerle destek vermişti:

“Benim programlarda siyaset yaptırmıyorum ama kendinde baştan falso yapmış oldun, İsmail Türüt dobra dobra konuşur dedin, seni de susturamayacağım, ne yapayım şimdi? Yani gönlünden geldi… Millet hakikati görüyor, doğru birdir, burada şu parti bu parti değil de herkes doğruyu desteklemek zorunda.”