ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün şırı derecede işlemden geçirilmiş gıdalar üzerinde yaptığı deneyde, bu tür gıdaların insanların daha çok yemesine ve kilo almasına neden olduğu sonucuna varıldı. Deneye katılan gönüllülerin bir ay boyunca her yedikleri gözlemlendi. Aşırı derecede işlenmiş gıda tükettikleri günlerde, işlenmemiş gıda verilen günlere kıyasla 500 kalori daha fazla aldıkları tespit edildi. Enstitü, aşırı […]

İşlenmiş gıdalar daha çok yediriyor

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün şırı derecede işlemden geçirilmiş gıdalar üzerinde yaptığı deneyde, bu tür gıdaların insanların daha çok yemesine ve kilo almasına neden olduğu sonucuna varıldı. Deneye katılan gönüllülerin bir ay boyunca her yedikleri gözlemlendi.

Aşırı derecede işlenmiş gıda tükettikleri günlerde, işlenmemiş gıda verilen günlere kıyasla 500 kalori daha fazla aldıkları tespit edildi. Enstitü, aşırı derecede işlemden geçmiş gıdaların, vücuttaki açlık hormonlarını etkileyebileceğini ve insanların daha çok yemek yemesine yol açabileceğini söyledi.

Yeme arzusunu tetikliyor

Aşırı derecede işlenmiş gıdaların göstergeleri arasında bulunanlar:

• İçindekiler kısmında telafuz edemediğiniz şeyler olması,

• Paketteki içindekiler kısmında beşten çok madde olması.

Deneme için 20 kişi bir laboratuvarda bir ay geçirdi. Katılımcılara verilen gıdalardan istedikleri kadar yemeleri istendi ve araştırmacılar yenilen her şeyi teker teker kaydetti. Bu gönüllülerden bir gruba 15 gün boyunca aşırı derecede işlenmiş, bir gruba da işlenmemiş gıdalar verildi. Katılımcılar, aşırı işlenmiş gıda tükettikleri 15 günde ortalama 508 kalori daha fazla tüketti ve sonunda 1 kilo aldı.

İki tür yiyeceklerde eşit miktarda şeker, karbonhidratlar, yağlar ve lif bulunuyordu. Denekler, her iki türdeki yiyeceklerin de lezzetli olduğunu söyledi. Buna göre araştırmada, aşırı işlenmiş gıdaların lezzet yönünden tercih edilmediği aktarıldı. Sonuca göre, endüstriyel düzeyde işlenen gıdaların yeme arzusunu tetiklediği için daha fazla tercih edildiği vurgulandı.