Krizdeki iktidar şapkadan tavşan çıkarma peşinde. Erdoğan cuma günü açıklayacağı “müjde” ile ülkenin eksenini değiştireceğini iddia etti. Müjdenin Karadeniz’de enerji kaynağı keşfi olduğu ileri sürüldü.

İşleri ‘müjde’ye kaldı!

Politika Servisi

Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde 'Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası Açılış Töreni'nde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma günü verecekleri müjdeyle Türkiye'de yeni bir dönemin açılacağını iddia etti.

Erdoğan, "İnşallah Cuma günü tüm milletimize bir müjdeyi vermekle karşı karşıya olacağımızı tahmin ediyor ve buna inanıyorum. Ve şu anda bu müjdenin biz de hayalleri, rüyası içerisindeyiz. Cuma günü inşallah bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretiyle Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına da şimdiden inanıyorum" dedi.

Hidrokarbon arama faaliyetlerine hız kazandırdıklarını belirten Erdoğan, “Akdeniz’de attığımız adımlar enerji dışa bağımlılığımız ortadan kaldırmak için hayati öneme sahip. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den Libya’ya kadar yürüttüğü mücadele sadece bir hak mücadelesi değil bir istikbal mücadelesidir. Bir asır önce nasıl millet olarak Sevr’i yırtıp atmışsak bugün de Doğu Akdeniz’de dayatılmak istenen Sevr’e boyun eğmeyeceğiz. Hiçbir sömürgeci güç, ülkemizi bu bölgede var olduğu tahmin edilen zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarından mahrum bırakamaz” ifadelerini kullandı.

DAMAT DA “SIR” VERMEDİ!

Ekonominin salgın öncesi ivmesini yakaladığını ileri süren Erdoğan’ın bahsettiği “müjde”ye dair çeşitli yorumlar yapılırken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ‘müjde’ hakkında hiçbir ayrıntı vermezken şunları söyledi: “Türkiye için bir eksen değişikliği olacak. Önemli bir haber olacak. Türkiye açısından çok daha güzel günler bizi bekliyor. Cumhurbaşkanımızın söylediğinin ötesinde bir kelime daha söylemek doğru olmaz. Cuma’yı bekleyelim.”

Bloomberg News'un haberine göre, Türkiye Karadeniz'de enerji kaynağı keşfetti. Bloomberg News'un konu hakkında doğrudan bilgiye sahip iki kaynağa dayandırdığı haberine göre bu kaynak muhtemelen doğal gaz. Saray'dan konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. “Müjde” açıklaması uluslararası ajansların ve medyanın da gündemine oturdu. Konuya dair çeşitli yorum ve değerlendirmeler yapıldı.

2017’DEN BERİ DEVAM EDİYOR

Karadeniz’de Türkiye’nin enerji kaynağı arayışları 2017 yılından beri devam ediyor. Türkiye Petrolleri Anonim Şirketine ait “Barbaros Hayrettin Paşa” isimli sismik arama gemisi, Karadeniz’de doğalgaz ve petrol arama çalışmaları yapıyor.

BORSADA ENERJİ HAREKETLİLİĞİ

“Müjde” açıklaması sonrası borsada hareketlilik yaşandı. BIST 100 endeksi enerji hisselerinde yoğunlaşan alımlarla 1.125,80 puana kadar yükselerek günü yüzde 2,95 artışla 1.124,71 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 32,25 puan artarken, toplam işlem hacmi 22,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2,20 ve holding endeksi yüzde 2,87 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri değer kazanırken, en çok artan yüzde 6,30 ile elektrik oldu. Dolar/TL ’de yüzde 0,9’a varan günlük düşüş kaydetti. Borsa İstanbul günlük yüzde 2 yükseliş kaydederken enerji şirketleri TÜPRAŞ yüzde 8,1, Petkim ise yüzde 9,9’a kadar arttı.