'İşleyen Kurmaca Temel Atölye' 26 Şubat’ta birinci etap dersleri ile başlıyor. Fadime Uslu ve Doğuş Sarpkaya’nın yönettiği atölyede, öykü, roman, deneme ve senaryoyu bir araya getiren öğeler ile kavramlar arasındaki dinamik ilişki irdelenecek.

İşleyen Kurmaca Temel Atölye dersleri birinci etap ile başlıyor

Fadime Uslu ve Doğuş Sarpkaya’nın birlikte yürüttüğü İşleyen Kurmaca Temel Atölye, birinci etap derslerle başlıyor. 26 Şubat Cumartesi başlayacak İşleyen Kurmaca Temel Atölye’de bir öyküyü, romanı, denemeyi, senaryoyu bir araya getiren öğeler ve kavramlar arasındaki dinamik ilişki irdelenecek.

İşleyen Kurmaca Temel Atölye birinci kur konularında; kurmacanın işleyişini sağlayan olay örgüsü, zaman, mekân, üslup, karakter, atmosfer, etki, dil ritmi, ikinci ve üçüncü kurlarda ise hikâyenin yapısı-anlatım biçimi arasındaki ilişki, atmosfer, ritim, nesneler, semboller, temsillerle anlam örüntüsü oluşturma, anlatıcının konumu, anlatıcı türleri, bakış açısı, gizli-örtük-açık bilgi, etkinin derinleştirilmesi gibi konular üzerinde durulması planlanıyor.

Boccacio, Tahsin Yücel, Ernest Hemingway, Nezihe Meriç, Yılmaz Güney, Bilge Karasu, Tomris Uyar, Sait Faik, Zeyyat Selimoğlu, Virginia Woolf, CesarePavese, Ercan Kesal, Kate Chopin, Truman Capote, Orhan Kemal, Leyla Erbil, Henry Miller, JohnnySchemisin, Vladimir Nabokov, Anton Çehov, Behçet Çelik, Donald Bathelme, Edgar Allen Poe, Vüs’at O. Bener gibi edebiyatın usta isimlerinin öykülerinin çözümleneceği derslerde, okuma biçimlerinin yazma deneyimine etkisi tartışılacak.

Metin fikrinin oluşma aşamasından yazımının bitimine kadar geçen sürede karşılaşılan açmazlar, sorunlar ve çözüm yolları konusunda tartışmanın yürütüleceği dersler, daha önce de olduğu gibi metin çözümlemesi ve egzersizler ile ilerleyecek. Atölye süresince verilecek öykü yazma ödevleri de Fadime Uslu ve Doğuş Sarpkaya tarafından değerlendirilecek. Yazar adaylarına doğrudan geri bildirim yapılarak, önerilerde bulunulacak.

Toplamda on iki hafta olan programın dörder haftalık üç dönem boyunca sürmesi planlanıyor. Her hafta iki saat, Zoom uygulaması üzerinden yapılacak dersler cumartesi günleri 11.00-13.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

İlk kurun ders programı da şu şekilde olacak:

1. Ders

►Kurmaca Nedir?

►Kurmaca Türleri

►Türlerin Birbiriyle İlişkisi ve Farklılıkları

►Hikayeler nasıl ortaya çıkar ya da yazarlar bu fikirleri nereden buluyorlar?

2. Ders

►Kurmaca nasıl işler?

►Kurmacanın Temel öğeleri nelerdir?

►Kurmacanın temel kavramları nelerdir?

►Dil, Hikaye / Olay örgüsü

►Üslup, Karakter

3. Ders

►Temel öğeler ve kavramlar

►Mekân, Zaman

►Atmosfer

►Teknik – bakış açısı

4. Ders

►Anlatıcının konumu

►Etki

►Etki ile temel öğeler ve kavramlar arasındaki dinamik ilişki

►İlk kurun değerlendirmesi

(Daha fazla bilgi için isleyenkurmaca.com adresini ziyaret edebilir ya da 0542 7879660 numaralı telefona Whatsapp üzerinden ulaşabilirsiniz.)