İşleyen Kurmaca Temel Atölyesi kayıtları başladı

Yazar Fadime Uslu ve edebiyat eleştirmeni Doğuş Sarpkaya’nın birlikte yürüttüğü “İşleyen Kurmaca” başlıklı derslerin ilk aşaması olan Temel Atölye yeni öğrencilerini bekliyor. İkili, derslerin ilk etabında kurmacanın temel öğelerini ve kavramlarını örnek metinler üzerinden anlatacaklar.

Atölye’ye ilişkin tanıtım yazısında şu ifadeler kullanıldı: “Bir öyküyü, romanı ya da gazete yazısını okurken bir şeylerin yolunda gitmediğini hissederiz. Bazen bu his ‘bunu ben de yazabilirim’ dedirtecek kadar kuvvetli hale gelir. O ilk özgüven patlaması sonrasında elimize kalem ve kâğıdı aldığımızda yazmanın ne kadar zor olduğunu fark etmemiz için uzun bir zamana ihtiyacımız yoktur. Peki, yazmaya başladığımızda yolunda gitmeyen nedir? Yazarken nerelerde tıkanıyoruz? Bu tıkanıklıkların kaynağını biliyor muyuz? Kurmacanın hangi öğesinde tökezlemiş olabiliriz? Bu tökezleme nasıl bir etki yaratır? Bir metni eksiksiz hale getirebilecek bir bileşime nasıl ulaşabiliriz? ‘Bunu ben de yazarım’ dedirten eserlerde işlemeyen noktalar nelerdir? Bizi ‘bunu ben de yazarım’ deme mahcubiyetinden kurtaran eserlerin büyülü bir formülü mü var? Tüm bu soruları yanıtlayabilmek için hem okuduğumuz kurmaca metnin öğelerine hâkim olmamız hem de edebi kavramlara aşina olmamız gerekiyor. Kurmacaya Giriş dersleri tam da böyle bir tanışmayı hedefliyor.”

“İşleyen Kurmaca” derslerinin temel düzeyi, kurmacanın işleyişini sağlayan ana motorlar olan olay örgüsü, zaman, mekân, üslup, karakter, atmosfer gibi temel öğelerin yanı sıra etki, ritim, tempo gibi kavramları da masaya yatıracak.

Kurmaca yazan, üstüne düşünen, okuma deneyimini çoğullaştırmak isteyen herkese açık olacak oturumlarda bir öyküyü, romanı, denemeyi, senaryoyu bir araya getiren öğeler ve kavramlar arasındaki dinamik ilişki irdelenecek.

Metin fikrinin oluşma aşamasından yazımının bitimine kadar geçen sürede karşılaşılan açmazlar, sorunlar ve çözüm yolları konusunda tartışmanın yürütüleceği dersler, metin çözümlemesi ve ders içi etkinliklerle ilerleyecek.

Toplamda dört hafta sürecek dersler 18 Nisan Pazar günü başlayacak. Her hafta iki saat ve Zoom uygulaması üzerinden yapılacak dersler saat 12.00-14.00 arasında gerçekleşecek.

isleyen-kurmaca-temel-atolyesi-kayitlari-basladi-862158-1.