İsmail Kaygusuz'un vedası sevenlerini yasa boğdu: "Yaprak döker bir yanımız"

Kültür Sanat Servisi

Alevi tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan eğitimci-yazar İsmail Kaygusuz, öğlen Malatya’nın Onar köyünde son yolculuğuna uğurlanıyor. 78 yaşında hayata veda eden Kaygusuz bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Usta yazarın ailesi pandemi nedeniyle İstanbul’da herhangi bir uğurlama yapılmayacağını belirtti. Kaygusuz’un vedası sevenlerini yasa boğdu.

Su Yayınevi’nin Yayın Yönetmenliği’ni yürüten Recep Tatar, Su Yayınevi’nin yazarı olan Kaygusuz’u BirGün’e anlattı. Tatar, “Anadolu’nun yetiştirdiği son bilgelerden biriydi. Yaşadığı yerde 1200 yıllık bir Cemevi’ni tespit etmişti. Mütevazı bir insandı, kimseyi kırmazdı ve tek derdi araştırmalar yapmaktı. Baba oğul gibiydik. Dünya tatlısı bilge bir insandı. Herkesin yardımına koşardı. Kütüphanesini herkese açan, bilgi aktarmayı çok severdi” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat ise Twitter paylaşımında Kaygusuz için şu ifadeleri kullandı: “Yaprak döker bir yanımız…’ Kıymetli hocam filolog, arkeolog ve Anadolu’nun inanç tarihi uzmanı çok özel dostum Dr. İsmail Kaygusuz’u kaybettik. Onu birkaç kelime ile anlatamam. Çok üzgünüm. Ailesinin, öğrencilerinin, sevenlerinin, hepimizin başı sağ olsun.”

35 KİTAP YÜZLERCE MAKALE YAZDI

Eğitimci, edebiyatçı, romancı, oyun yazarı, araştırmacı yazar İsmail Kaygusuz, 5 Nisan 1944, Malatya-Arapgir-Onar köyünde doğdu. Yaşamı boyunca 35 kitaba imza atan Kaygusuz, yüzlerce makale yazdı.

Fransa’da Bizans dili ve epigrafisi, Paris ve Londra’daki çeşitli üniversitelerde Alevilik üzerine araştırmalar yaptı. 1985 yılı sonunda yurtdışına çıkan Kaygusuz, altı yıl Paris’te yaşadı. Paris’in çeşitli üniversitelerinde Alevilik çalışmaları içerisinde bulundu. Daha sonra Londra’ya yerleşerek, çalışma ve araştırmalarını burada sürdürmeye başlayan Kaygusuz’un, Alevilik inanç kurumları, felsefe ve tarihi üzerinde kitapları yayımlandı. Makaleleri Anadolu Araştırmaları, Belleten, Arkeoloji ve Sanat, Türk Arkeoloji Dergisi, Kavga ve Kervan dergilerinde yayımlandı. Devlet Tiyatroları repertuvarına alınmış üç oyunundan Silvanlı Kadınlar, İstanbul Şehir Tiyatroları ve Adana Devlet Tiyatrosu, Diyarbakır Şehir Tiyatrosu tarafından sahnelendi. İsmail Maşuki Duruşması, Bakırköy Yunus Emre Özgün Oyun yazma yarışmasında mansiyon kazandı. Silvanlı Kadınlar oyunuyla tanındı.