Gazeteci İsmail Saymaz, HSK Birinci Daire üyesi olan Avukat Hamit Kocabey'in MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından istifaya zorlandığını söyledi. Saymaz ayrıca, Kocabey’i istifaya götüren süreçte ‘bataklık’ operasyonuna dikkat çekti.

HSK üyesinin Bahçeli talimatlı istifasının arka planından ‘Bataklık’ çıktı

Halk TV yazarı gazeteci İsmail Saymaz, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci Daire üyesi olan Avukat Hamit Kocabey’in istifasıyla ilgili Bahçeli ile HSK üyesi arasında geçen diyaloğu yazdı. Bahçeli ile HSK üyesi arasında geçen diyaloğu aktardığını ifade eden Saymaz, Bahçeli’nin baş başa görüştüğü Kocabey'e "Bir karar verdim. Bu kararı çok zor verdim. 24 saat düşündüm. Hareketimizin selameti için sizden bir şey rica ediyorum. Çok büyük hizmetler ettiniz. Bir dik duruş daha bekliyorum sizden" dediğini kaydetti.

Hamit Kocabey'in Bahçeli ile bir görüşme yaptığını ve "AK Parti gidiyor, bizi de beraberinde götürüyor, bir çare bulmak lazım" dediğini öne süren Saymaz, Bahçeli'nin daha sonra Kocabey'i yanına çağırdığını, "Çok büyük hizmetler ettiniz. Bir dik duruş daha bekliyorum sizden" diyerek istifa etmesini istediğini, Kocabey'in de bunun üzerine "başüstüne" dediğini aktardı.

BATAKLIK OPERASYONU DETAYI

Saymaz, "Bahçeli: İstifa edin HSK üyesi: Başüstüne" başlıklı yazısında Kocabey'i istifaya götüren sürecin perde arkasını yazdı.

Kocabey’in oğlunun "Bataklık" operasyonunda ismi geçen Uğur Şener için hakim E.Ş.’ye "Uğur Şener'i getireyim, yakalama kararı kaldırılsın. Dosyadan para kazanacağım" teklifinde bulunduğunu yazan Saymaz’ın iddiasına göre, bu sırada devreye dönemin Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman girdi.

Saymaz’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Bataklık Operasyonu için 30 Haziran 2020'de düğmeye basıldı.

Ankara 8. Sulh Ceza Hakimi E.Ş., 34 şüpheliyi tutukladı.

Daş ile irtibatlı olduğu iddia edilen Uğur Şener için yakalama kararı çıkarıldı.

Hakim E.Ş.'ye yakın çevrenin iddiasına göre şu gelişmeler yaşandı:

HSK üyesi Hamit Kocabey'in avukat oğlu Nizamettin Kocabey, arkadaşı olan Hakim E.Ş.'nin odasına geldi. İddiaya göre Kocabey, "Uğur Şener'i getireyim, yakalama kararı kaldırılsın. Dosyadan para kazanacağım" dedi.

Avukat Kocabey, bir gün sonra firari Şener ile adliyeye geldi.

Odada beklerken...

Hakim E.Ş., o dönemin Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman'ın yanındaydı. Kocaman, iddiaya göre E.Ş.'ye "Bu dosya için 300 bin dolar alınmış. Sakın ha!" uyarısında bulundu.

Hakim E.Ş., dönüşte Kocabey'e "Senin bilmediğin şeyler var" dedi.

Kocabey sinirlendi.

"Bunu Kocaman'ın yanına bırakmam" dedi.

O şüpheliye dava bile açılmadı

Hamit Kocabey'in çevresine göre bu anlatım bütünüyle yalan.

Bu çevreye göre Uğur Şener tutuklanacak ve sonra tahliye vaadiyle yüksek miktarda para istenecekti. Söylenti adliyede yayılınca Avukat Nizamettin Kocabey, Hakim E.Ş.'ye "Bu adam günahsız, neden tutukluyorsunuz? Bunun hesabı mutlaka görülür" dedi. Sesler yükseldi.

Kocabey'in yakın çevresi Şenel'in bir nöbetçi hakim tarafından serbest bırakıldığına ve kovuşturmaya yer olmadığı yönünde karar verildiğine dikkat çekerek, borsa kurulmak istendiğini iddia ediyor.

Geçen perşembe sabahı Hamit Kocabey'in telefonu çaldı.

MHP'den aranıyordu.

Derhal genel merkeze gitti.

Bahçeli, baş başa görüştüğü Kocabey'e şöyle dedi:

"Bir karar verdim. Bu kararı çok zor verdim. 24 saat düşündüm. Hareketimizin selameti için sizden bir şey rica ediyorum. Çok büyük hizmetler ettiniz. Bir dik duruş daha bekliyorum sizden."

Kocabey, "Emredin" dedi.

Bahçeli, "İstifa edin" diye ekledi.

Kocabey, "Başüstüne efendim" şeklinde karşılık verdi.

Dilekçesini yazdı ve aynı gün Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e verdi.

Akşam MHP Basın'dan istifa haberi duyuruldu. Daire üyeleri ve kamuoyu istifayı bu şekilde öğrendi.

Bahçeli, bir gün sonra Kocabey'i tekrar partiye çağırdı.

Şunları söyledi:

"Çok büyük hizmetiniz oldu. Son görevinizi hiçbir şey sormadan yaptınız. Şahsınıza karşı hiçbir olumsuzluk yoktur. Bu Cumhur İttifakı ile ilgili meseledir. Şimdi onlar düşünsün. Görsünler. Biz aday göstermeyeceğiz. Haydi, senin yerine birini seçsinler."

Ardından Bahçeli, "Bir fotoğraf çektirelim" dedi.

Fotoğraf çekildi.

Bahçeli, "Bir açıklama hazırlayıp gönderin, onu düzelteceğim, o şekilde paylaşalım" dedi. Kocabey'in yazdığı metin Bahçeli tarafından düzenlendikten sonra çekilen fotoğrafla birlikte istifa açıklaması olarak yayınlandı.

İddiaya göre...

Bahçeli, o gün Adalet Bakanı Gül'ün telefonlarına çıkmadı ve aramalarına dönmedi.

Kocabey'e yakın çevreler kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, hükümete ve AK Parti'ye mesaj olduğunu iddia ediyor."