İmam hatip ortaokuluna dönüştürme işlemi mahkemece iptal edilmesine rağmen kararın hâlâ uygulanmadığı İsmail Tarman Ortaokulu velileri, bir kez daha okul önünde toplanarak, “Mahkeme kararlarının uygulanmasını istiyoruz” açıklamasında bulundular.

İsmail Tarman velileri: Okulumuzu istiyoruz, mahkeme kararını uygulayın!

HABER MERKEZİ

İstanbul Beşiktaş’ta bulunan İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürme işlemi mahkemece iptal edilmesine rağmen karar hâlâ uygulanmıyor. Kararın uygulanmamasına karşı veliler bir kez daha okulun önünde toplanarak, yaşanan duruma tepki gösterdi.

İsmail Tarman Ortaokulu’nun İmam-Hatip Ortaokulu’na dönüştürme işleminin iki Mahkemece iptal edildiğini ancak mahkeme kararlarının halen uygulanmadığını hatırlatan veliler ve okulun bulunduğu Konaklar Mahallesi sakinleri,“Kararı uygulamayanlar hakkında yasal süreç başlatıldı, hala İsmail Tarman Ortaokulu eğitim vermeye başlamadı, kayıt almıyor” açıklamasında bulundu.

‘EĞİTİM KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLSİN’

“Eğitim çocuklarımızın sağlıklarına, geleceklerine, çağın gereklerine, kamu yararına, dünyadaki yaşıtlarıyla yarışabilecek düzeye göre düzenlensin istiyoruz” ifadelerine yer verilen açıklamada, ülkenin daha fazla ‘normal’ okula ihtiyacı olduğu kaydedildi.

Açıklama, şöyle devam etti:

İsmail Tarman Ortaokulu’nun bulunduğu ve öğrenci aldığı Beşiktaş, Kağıthane ve Sarıyer bölgesinde normal ortaokullarda sınıfların mevcudu 30-36 öğrenci iken 42 öğrenciye çıktı. Çocuklarımız sağlıksız ortamda, kalabalık sınıflarda kalmasın. Okullardaki müzik odaları, bilgisayar laboratuvarları, sosyal etkinlik alanları sınıfa dönüştürülüyor, çocuklar buralara yerleştiriliyor. Çocuklarımız, sosyal etkinliklerden, gelişimden mahrum bırakılıyor. Normal ortaokulların sayısı arttırılsın, eğitim koşulları iyileştirilsin.

Yapılan açıklamasında veliler ve mahalle sakinlerinin taleplerinin tamamı şu ifadelerle aktarıldı:

'ÇOCUKLAR ARASINDA, EĞİTİM TERCİHİ NEDENİYLE AYRIMCILIK YAPILMASIN İSTİYORUZ'

"İmam Hatip Ortaokullarında sınıfların mevcudu 18 – 20 öğrenci, sosyal etkinlik sınıfları, spor alanları mevcut. Üstelik imam-hatiplerde ilerleyen sınıflarda öğrenci sayısı da düşüyor. Milli Eğitim Bakanlığının davalarda verdikleri cevaplardan öğreniyoruz; 5. sınıflarda 6-8 şubede 20 öğrenci ile başlayan imam-hatip sınıf mevcudu, gittikçe azalarak 8.sınıflarda 2 şubede toplam 12 öğrenciye düşmüş olabiliyor.

Bir bölgede imam-hatip ihtiyacı olduğu düşünülüyorsa yeni okullar açılmalıdır. Okul için tahsis edilmiş Dikilitaş, Mehmetçik İmam-Hatip Ortaokulu’nun arsası boş durmaktadır. Depreme dayanaklı olmadığı için binası yıkılan Dikilitaş’taki Mehmetçik İmam-Hatip Ortaokulu’nun arsasına 7 yıldan fazla süre geçtiği halde bina yapılmıyor.

Bu nasıl bir eğitim – okul planlamasıdır? “Beşiktaş’ta imam hatip ortaokulu yok” demek için mi binası yapılmıyor? Yoksa o arsa rant için mi saklanıyor? Eğitim okul arsalarından elde edilecek ranta göre değil, tahsis edildiği amaca göre düzenlensin istiyoruz.

'OKUL DÖNÜŞTÜRMEK, OKULU KAPATMAK DEMEKTİR'

Bir yerde yıllardır eğitim veren, öğretmenleri, öğrenci çevresi belirli, çocuğunu hangi okula nasıl göndereceğini küçükten belirleyebilen velilerin bulunduğu okulun eğitim sisteminin sonlandırılması, okulun kapatılması demektir. Mahkemeler de okulun kapatılmış olduğu tespitinde bulundular.

Beşiktaş’ta okullar kapatılıyor, yeni okul açılmıyor. Beşiktaş’ta yıllardır yeni okul açılmıyor. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kaymakamlık yıllardır okul kazandırmıyor, okullaşma konusunda çalışmıyor. Okulların mevcudu kalabalıkken, öğrencileri daha az mevcutlu sınıflara kavuşturmak, sosyal alanlar açmak gerekiyor. Kamu görevlileri ve yetkilileri eğitim konusunda sınıfta kaldılar.

ismail-tarman-velileri-okulumuzu-istiyoruz-mahkeme-kararini-uygulayin-889274-1.

'GÖREVLİLERİ KANUNLARA, MAHKEME KARARLARINA SAYGILI OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Okulları imam-hatipe dönüştürülen veliler ve mahallelilerin hak arayışları birden çok mahkeme tarafından meşru görülmüş ve idarenin işlemini iptal eden kararlar verilmiştir.

İsmail Tarman Ortaokulu’nun İmam-Hatip Ortaokulu’na dönüştürme işlemi iki Mahkemece iptal edildi; mahkeme kararları halen uygulanmıyor. Kararı uygulamayanlar hakkında yasal süreç başlatıldı, hala İsmail Tarman Ortaokulu eğitim vermeye başlamadı, kayıt almıyor.

Mahkeme kararına rağmen İsmail Tarman Ortaokulu tabelası kaldırıldı, İsmail Tarman İmam-Hatip Ortaokulu tabelası kaldı. İsmail Tarman Ortaokulu’nun tabelasını indirenler kimlerdir, kapatılmasına ilişkin idari karar hangisidir, idari işlemde kimin imzası vardır?

Milli Eğitim Kamu Görevlileri siyasi kişiliklerden talimat almasın, tarafsız olarak görevlerini yapsın, yasalara uysun, mahkeme kararlarını yerine getirsin istiyoruz Kamu görevlileri mahkeme kararlarına uymamaları konusunda talimat mı alıyorlar? İdarenin keyfi yönetimi teşvik mi ediliyor?

Mahkeme kararlarını uygulamayan İdare, kararları uygulamadığı her gün yeni zararlara sebep oluyor. Neden yeni okul açılması önerilerimiz reddediliyor?

Yöneticiler, çocuklarının eğitimi için mücadele eden veli ve mahallelilerin yorulmasını, mücadeleyi terk etmesini beklemesin. Pandemi süreci göstermiştir ki eğitimde bugün olduğumuzdan daha iyi olmaya ihtiyacımız vardır. Enerjimizi, zamanımızı ve bilgimizi buna yönlendirmemiz gerektiği anlaşılmıştır.

ismail-tarman-velileri-okulumuzu-istiyoruz-mahkeme-kararini-uygulayin-889275-1.

'GÜNIŞIĞINDA YÖNETİM, GÜNIŞIĞINDA HUKUK İSTEĞİMİZDE ISRARLIYIZ'

Bugün dünya Günışığında Yönetim’i uyguluyor, Günışığında Hukuk’u geliştiriyor. Günışığında yönetim; Avrupa Konseyi’nin 31 (77) sayılı Bireyin İdari İşlemler Karşısında Korunması başlıklı Bakanlar Komitesi Tavsiye kararında açıklanmış, yurttaşların bilgilenmesini, dinlenmesini, kararlara katılmasını sağlamaya yönelik idarenin saydamlığını, gerekçeli işlem yapma zorunluluğunu, hukuki başvuru yollarının gösterilmesini dile getiren bir ilke. Günışığında yönetim istiyoruz. Gizli saklı işlemleri kabul etmiyoruz. ​ Yurttaşlar olarak haklılığımıza, mahkeme kararlarına ve gün ışığındaki taleplerimize saygı gösterilmesini bekliyoruz.

'BİZ YILMAYACAĞIZ, MİLLİ EĞİTİM YANLIŞINI DÜZELTECEK'

Bizim 1.846 gündür dayanışmayla yürüttüğümüz mücadelemiz, çocuklarımız içindir. Çocuklarımızın geleceği için elimizdeki tüm imkanları kullandık, zorluklarda yılmadık ve mücadelemizi bugünlere taşıdık. Çünkü biz çocuklarımızdan vazgeçemeyiz. O yüzden mücadele etmekten de vazgeçmeyeceğiz, biz yılmayacağız.

İdareye bir kez daha hukuku uygulama çağrısı yapıyoruz. Yanlış bizde değil, İdarede; İdare bu yanlışını düzeltecek. Bunu biz değil mahkemeler söylüyor. Mahkeme kararlarının uygulandığı güne kadar mücadele edeceğiz! Bir gün değil her gün hukuk devleti."