İsmailağa Cemaati’nin yurtdışı hizmet birimi olan İDDEF’e devlet protokolü, resmi plakalı araç, izinsiz bağış toplama ve gümrük vergisi muafiyeti sağlayan, “Kamu yararına dernek” statüsü verildiği ortaya çıktı. Cemaate bağlı oluşumun, Kahramanmaraş depremlerinden sonra yurttaşlardan bağış topladığı öğrenildi.

İsmailağa’nın yan kolu da ayrıcalığa boğuldu: Devlet protokolü, resmi plaka, vergi istisnası

Mustafa BİLDİRCİN

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminin ardından ismini en çok duyuran cemaatlerin arasında bulunan İsmailağa Cemaati’ne bir ayrıcalık daha sağlandı. Gülen Cemaati’nin tasfiyesinin ardından pastadan büyük pay alan cemaatlerden olan İsmailağa’ya bağlı İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu’na (İDDEF), “Kamu yararına çalışan dernek” statüsü verildiği öğrenildi.

Temeli 2004 yılında, “Medrese eğitim çalışmalarını Anadolu’da daha da artırmak ve hızlandırmak” amacıyla İstanbul’da atılan İDDEF, 2009 yılında 45 farklı derneği çatısı altında topladı. Almanya, Güney Kore ve Kıbrıs’ın da aralarında olduğu çok sayıda ülkede temsilciliği bulunan federasyon İsmailağa bağlantısını, “Cemaatin yurtdışı hizmet birimiyiz” şeklinde duyurdu.

KDV İSTİSNASI

Yardım faaliyetleri yürüttüğü belirtilen cemaate bağlı federasyonun, Cumhurbaşkanlığı kararıyla 29 Kasım 2022’de kamu yararına çalışan dernek kapsamına alındığı öğrenildi. Yeni statüsü ile derneğe bağışlarda vergi indiriminin önü açıldı. Öte yandan İDDEF, kamu yararına dernek statüsü ile KDV istisnasının da aralarında olduğu çok sayıda olanağa sahip oldu.

DEVLET PROTOKOLÜ

Federasyona yeni statü ile sağlanan ayrıcalıklardan bazıları şöyle sıralandı:

>> Bağışlarda bağışçılar açısından vergi matrahında indirim,

>> Devlet protokolünde yer alma,

>> Araçlarında resmi plaka kullanma,

>> Yurtdışından getirilen ürünlerde gümrük vergisi muafiyeti…

BAĞIŞ KAMPANYASI

İzin almadan yardım toplama yetkisini alan federasyon, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerle birlikte deprem bağışı da toplamaya başladı. Banka hesaplarını internet sitesi aracılığıyla duyuran federasyon, 100 TL, 250 TL, 500 TL ya da “İstenilen tutar kadar” bağış yapılabileceğini belirtti. İDDEF, SMS yoluyla 10 TL’lik bağış toplayabileceği bir sistemi de depremlerin hemen ardından devreye soktu.

TALİBAN’LA GÖRÜŞME

İsmailağa’nın eski lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun tavsiyesi üzerine kurulan İDDEF, Ekim 2022’de önce Taliban yönetimi ardından da Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi Cihad Enginay ile görüştü. Cemaat üyeleri, Afganistan'a giderek Taliban yöneticilerinin elini öptü.

FIRSATA ÇEVİRDİLER

Tarikat ve cemaatler depremi adeta fırsata çevirdi. Cemevine kayyum atayan, muhalif belediyelerin yapmak istediği dayanışmaları engelleyen, AHBAP Derneği’ne bağış yapılmasını engellemek için çabalayan iktidar başta İsmailağa Cemaati olmak üzere dinci yapılara ise alan açtı. Üstelik bu dinci yapıların da içinde olduğu kurumlara Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın teşekkür etti. Kalın’ın listesini paylaştığı kurumların yaklaşık yüzde 80’inin dinci vakıf olması ise dikkat çekti. Durum bundan ibaret değil. İktidar sürekli bağışların AFAD’a yapılmasını söylese de bu dinci yapılar da bağış topluyor. Örneğin İsmailağa 1 Koli için 500 TL, bir konteyner için 77 bin TL istiyor. Ayrıca kömür yardımı olarak 6 bin TL ve 70 TL de fitre talep ediyor. Ayrıca TÜRGEV, İnsan Vakfı ve kurucusunun 6 yaşındayken kızını evlendirdiği Hiranur Vakfı da bağış topluyor. Bu dinci yapılar paranın nasıl kullanıldığını da açıklamıyor.

Öte yandan Eğitim Sen Van Şubesi, kamu kurumlarınca toplanan yardım TIR’larına AKP’ye yakınlığıyla bilinen Yetimlere İnfak Et Derneği pankartının asılması üzerine İpekyolu Belediyesi ve kaymakamlığı personeli hakkında suç duyurusunda bulundu.