İsmini Maraş dondurmasından alan İsrailli müzik grubu Marsh Dondurma ile Riff Cohen’in ortak çalışması Sukkar Sukkar büyük ses getirdi. Grubun kurucusu Dotan Yogev, “İsrailli dinleyici başından beri bize sıcak ve sevgi dolu bir şekilde yaklaştı, adımızı zar zor söylemelerine rağmen. Şimdi, 15 yıl sonra, adımızı anlayan bir dinleyiciye ilk kez sahip oluyoruz. Çok heyecanlı” diyor.

İsmimiz 15 yıl sonra anlaşıldı

Öykü Özfırat

Marsh Dondurma grubu adını Maraş dondurmasından alıyor. Kudüs merkezli bandonun kurucusu Dotan Yogev, grubun ismini 16 yıl önce Türkiye ziyaretinde yediği dondurmadan esinle seçti. Marsh kelimesi aynı zamanda bando geleneğini ifade ediyor. O zamandan beri 16 üyeli grup, Balkan, Afrika, Orta Doğu ve caz müziğinden ilham alarak dünyanın dört bir yanında performans sergiledi. Şimdi Nubian Ali Hassan Kuban’ın 70’lerde ünlenen “Sukkar Sukkar”ını yeniden yorumlayan bandoya, Cezayir ve Fas kökenli İsrailli şarkıcı Riff Cohen eşlik etti. Grubun kurucusu Dotan Yogev ile konuştuk.

Marsh Dondurma ismi nereden geliyor?

Tabii ki Maraş’tan. Sırt çantalı bir Türkiye gezisinden döndüğümde aklımda tüm bu Türkçe kelimeler vardı. Grup için bir isim arıyorduk ve Maraş bana marşı hatırlattı. Bando geleneğini. Kabul etmek gerekir ki, burada İsrail’de çok zor bir isim, insanlar bunu telaffuz etmekte zorlanıyor ve çokça karıştırıyor. Neyse ki, İsrailli dinleyici başından beri bize sıcak ve sevgi dolu bir şekilde yaklaştı, adımızı zar zor söylemelerine rağmen. Şimdi, 15 yıl sonra, adımızı anlayan bir dinleyiciye ilk kez sahip oluyoruz. Çok heyecanlı!

MÜZİĞİMİZİ TANIMLAMAK ZOR

Müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

Müziği tanımlamak zor. Umarım pandemi yakında bitince Türkiye’ye gelip müziğimizi çalarız, siz de dinleyip bizimle dans edebilirsiniz. Konser bittiğinde bize müziğimizi tarif edersiniz. Şimdilik Balkan, Afrika, Ortadoğu, caz ve klezmer müziklerinin enerjik bir karışımını çalıyoruz diyebilirim. 16 parçalı brass band olduğumuzdan dolayı kendimizi dünyada bu geleneğin parçası olarak görüyoruz.Ancak son 15 yılda kendimize has müzik ve stilimizi geliştirdik. Bunu Sukkar Sukkar şarkımızdan duyabilirsiniz.

Sukkar Sukkar eski bir şarkı. Neden bu şarkıyı seçtiniz?

Sevdiğimiz harika bir müzisyene ait eski ve harika bir şarkı. Trombon sanatçımız Yaron plağı dinledi ve gruba getirdi. O andan itibaren şarkı kendi yaşamına başladı. Aklımızdan çıkaramadık onu. Böylece Noa, davulcumuz, İsrail’de salgında yaşamanın zorluklarından bahseden sözlerini yazmaya başladı. Acı tatlı bir tada sahip. Ve tabii ki orijinal melodinin ritmi de karşı konulamaz.

ismimiz-15-yil-sonra-anlasildi-843701-1.

Riff Cohen ile çalışmak nasıldı? Nasıl bir araya geldiniz?

Riff harikaydı. Müzik ve müzik klibi yapmak üzerine sezgilere sahip. Şarkıyı en başından anladığını ve nereye götürmek istediğini bildiğini söyleyebiliriz. Birlikte çalışma fırsatı bekliyorduk ve Sukkar Sukkar tanışmamız için harika bir ortak zemin oluşturdu.

Hiç Türkiye’de çaldınız mı? Geleceğe dair böyle bir planınız var mı?

Hayır, daha değil! Sukkar Sukkar’ı yayınladığımızdan beri Türkiye’den pek çok güzel insanla temas halindeyiz. Kesinlike gelip orada çalmak zorundayız. Demek istediğim, Çin’de, Tayvan’da, Meksika’da, Rusya’da çaldık. Bunu gerçekleştirmek zorundayız çünkü Türkiye hem çok yakın hem de çok benzer.

ÇALKANTILI ZAMANLARA ÖZEL ATMOSFER

Klip çok enerji dolu gözüküyor. Klibin içeriği hakkında neler söylemek istersiniz?

Dürüst olmak gerekirse, sonunda birbirimizle tanıştığımız için çok mutluyduk! İsrail bir karantinayı bitirmişti ve bir sonraki karantina hakkında söylentiler zaten vardı. Hızlı olmaya ve salgının ortasında buluşabilmek için açık bir yer bulmaya karar verdik. Mart ayından bu yana sıfır konser verdikten sonra bir araya gelip çalmak çok eğlenceliydi. İzleyicilerimizi gerçekten özlüyoruz. Bence araba kalıntıları, bu çalkantılı zamanlar için doğru atmosferi oluşturdu.