İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, finansmana erişimde zorluk yaşandığını ve ‘sürekli değişen tebliğlerin’ iş dünyasında stres yarattığını söyledi. Bahçıvan, EYT düzenlemesi yapılması durumunda kıdem tazminatının sanayicilere maliyetini azaltmak için uzun vadeli ve düşük faizli kredi talebinde bulundu.

İSO Başkanı Bahçıvan: Finansman koşullarımız iyileşmiyor
Fotoğraf: AA

İstanbul Sanayi Odası (İSO), yeni yönetimiyle ilk meclis toplantısını dün (23 Kasım) gerçekleştirdi. Toplantıda ekonomideki gelişmeleri değerlendiren İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, iş çevrelerinin sıklıkla dile getirdiği finansmana erişim sorununu dile getirdi.

ekonomim gazetesinden Merve Yiğitcan’ın haberine göre “Faaliyet koşullarımız zorlaşırken finansman koşullarımız da maalesef iyileşmiyor” diyen Bahçıvan, “Finans sisteminin gerek bankacılık gerekse finans kesimini yoran, sürekli değişen farklı tebliğlerle yönetilmesi iş dünyasında stres yaratırken, öte yandan günlük finans hayatını da yorarak olumsuz etkilemektedir” ifadelerini kullandı.

EYT DÜZENLEMESİ

Bahçıvan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin beklentileri ve endişelerini de paylaştı. Bahçıvan, EYT düzenlemesi ile birlikte 1,5 milyon çalışanın anında emeklilik hakkına sahip olacağını, bu sayının 5 yıl içerisinde 4,5 milyona erişeceğini kaydetti.

Bu durumda işverenlerin kıdem tazminatı maliyetiyle zorlanacağını söyleyen Bahçıvan, “Bu yükün birçok işletmemizin finansal sürdürülebilirliğini çok zorlayabileceğini göz ardı etmemek gerekir. Bu uygulamanın sonucunda işverenlerimize gelecek mali yükün yanı sıra, belki daha da önemli olumsuz etkisi, 45-50 yaş aralığında en verimli çağındaki yetişmiş, nitelikli çalışanlarımızın kaybedilmesi olacaktır. Bu çalışanların birikmiş tecrübe ve deneyimleriyle işletmelere yeni giren genç çalışanları eğiten usta çalıştırıcılar, adeta birer mentor oldukları da unutulmamalıdır. Bu nedenle, EYT düzenlemesi yapılırken iş dünyamız üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler göz önünde bulundurulmalı ve bu etkilerin azaltılmasına dönük tedbirler çalışma ve üretim hayatımızın istikrarını da mutlaka gözetlemelidir” dedi.

Bahçıvan, kıdem tazminatına dair beklentilerini ise şu şekilde ifade etti:

“Öncelikle, işletmelerimizin EYT kapsamında ödeyecekleri kıdem tazminatları için uzun vadeli, düşük faizli ve kolay erişilebilir kredi imkanı sağlanmalıdır. EYT kapsamındaki çalışanların emeklilik sonrası çalışmaya devam etmelerini sağlayacak teşvik edici düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır. Bu kapsamda, emekliliğe hak kazanan çalışanın, çalışmaya devam etmek istemesi durumunda emekli aylığı bağlanması için işyerinden ayrılma zorunluluğu kaldırılmalıdır. Emekli olup da çalışmaya devam edenlerin prim yükü düşürülmelidir. EYT sebebiyle emekli olacakların işten ayrılması sebebiyle istihdam teşviklerinde meydana gelebilecek kayıpların önlenmesi için mutlaka düzenleme yapılmalıdır. Ayrıca, bu kapsamda emekli olacaklara makul bir ihbar süresi tanımlanmalı veya kanunun yasalaştığı tarih ile yürürlüğe gireceği tarih arasında bir süre olmalıdır.”