İspanya'nın başkenti Madrid'de aşırı sağcı Vox partisi, solcuların ağırlıklı olduğu mahallede miting düzenledi. Protesto edilen mitingde Vox Partisi’nin provokasyonları ardından polis solculara saldırdı.

İspanya’da aşırı sağcı Vox Partisi’nden provokasyon mitingi: Polis, solculara saldırdı

İspanya’da aşırı sağcı göçmen karşıtı Vox Partisi, Madrid'de 4 Mayıs'ta yapılacak erken yerel parlamento seçimlerinde aday listesini açıklamak için sol grupların daha çoğunlukta yaşadığı Vallecas Mahallesi'ni seçti.

Anayasa Meydanı'nda toplanan Vox Partisi sempatizanlarını protesto etmek için meydanı tamamen çevreleyen kalabalık bir grup, "faşistler dışarı" sloganı attı.

Olaylar, Vox Partisi’nin lideri Santiago Abascal'ın sol gruplara doğru yürümesi ve onlara yönelik provokasyon çabasıyla başladı.

Abascal, meydana geldiğinde yaptığı ilk konuşmada "Bu demokratik, yasal bir miting. İçişleri Bakanlığı’nın resmi izni ile düzenleniyor. Polis güvenliği sağlamalı ve bu aşırı sol gruplara izin vermemeli" diyerek sol grupların bulunduğu yere doğru yürüdü.

ispanya-da-asiri-sagci-vox-partisi-nden-provokasyon-mitingi-polis-solculara-saldirdi-862059-1.

Çıkan arbede sonrasında polis aşırı sol gruplara müdahale etti.

Yaklaşık 1,5 saat süren miting sırasında meydan çevresinde ve sokak aralarında polis, sol görüşlü gençlere copla müdahale ederek zaman zaman ses bombası kullandı.

Meydanda kalan ve Vox'u protesto etmeye devam eden daha çok orta yaşlı İspanyolların bulunduğu gruba ise polis müdahale etmedi.

ispanya-da-asiri-sagci-vox-partisi-nden-provokasyon-mitingi-polis-solculara-saldirdi-862060-1.

Abascal ve Vox partisinin Madrid'deki seçimlerdeki adaylarının konuşmalarının tamamında sol grupların protestosu devam etti.

Diğer yandan Madrid yerel yönetim yetkilileri, çıkan olaylarda yaralanan en az 13 kişiden aralarında polisin de olduğu 3'ünün hastaneye götürüldüğünü açıkladı.

ispanya-da-asiri-sagci-vox-partisi-nden-provokasyon-mitingi-polis-solculara-saldirdi-862061-1.

Aşırı sağcı Vox Partisi, İspanya’da son birkaç yılda yükseliş yaşıyor. Parti, göçmen ve feminizm karşıtı politikalar izliyor. Vox yetkilileri sık sık "militan" feminizme karşı olduklarını söylüyor ve aile içi şiddete yönelik mevcut yasaların kadınları kayırdığını savunuyor.

İspanya’nın Faşist lideri diktatör Fransisco Franco’yu da savunan parti, diktatörün ülkedeki son heykelinin kaldırılmasına karşı çıkmıştı.

Kaynak: AA, BirGün