İspanya'da Cizvitler, 1920'lerden bu yana tarikat içinde 81 çocuk, 37 yetişkin cinsel istismar vakası yaşandığını kabul etti.

İspanya'da Cizvitler tarikat içinde yaşanan cinsel istismar vakalarını kabul etti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İspanya'da Cizvit Tarikatında gerçekleştirilen iç soruşturmada, 1920'lerden bu yana 96 Cizvit tarafından 81 çocuk ve 37 yetişkine yönelik cinsel istismar vakası yaşandığı tespit edildi. Bu rakamın şimdiye kadar kamuoyuna yansıyanın çok üzerinde olduğu belirtiliyor.

İstismara maruz bırakılanlar, bu soruşturmayı olumlu karşılamakla birlikte, faillerin isimleri gizli tutulduğu için eksik kaldığı düşüncesindeler. Çocukluğu Çalınanlar Derneği Sözcüsü Miguel Hurtado bugün Associated Press'e yaptığı değerlendirmede, bunun "doğru yönde giden ama eksikleri olan ürkek bir adım olduğunu" belirtti.

İspanya'da İsa Cemiyeti tarafından yayımlanan raporda, iç soruşturmanın 1927 yılında kayıtlara giren ilk vakadan bu yana 96 tarikat mensubunun cinsel istismarla suçlandığını ortaya koyduğunu belirtildi. Cizvitlerin 65'i çocuğa yönelik cinsel istismarla suçlanıyor.

Raporda ayrıca, cinsel istismar suçuna karışan faillerden sadece 17'sinin hayatta olduğu, bunlardan hala tarikatla ilişkili olan 13'ünün ise ya cezalandırıldıkları ya iç soruşturma sonucunu bekledikleri ya da çocuklardan uzak pozisyonlarda görevlendirildikleri belirtildi.