Koronavirüsün dünyada en çok etkilediği ülkelerden biri olan İspanya’da 2 ayı aşın süredir devam eden OHAL’e tepkiler büyümeye başladı. Sokaklarda protesto gösterileri düzenlenirken Meclis’teki oturumda da hükümete tepki vardı

İspanya’da OHAL’e karşı tepkiler büyüyor

MERT TAŞ/BARCELONA

Covid 19 kriziyle mücadele eden İspanya’nın bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasaklarına karşı eylemler düzenlenmeye başlandı. Gösteriler özellikle yüksek gelire sahip mahallelerde yoğunlaşırken İspanya bayrakları taşıyan göstericiler sosyal mesafelendirme kurallarına karşı geldikleri eylemlerde hükümeti baskıcı politikalar izlemekle eleştiriyorlar.

Haftaiçi mecliste gerçekleşen oturumda OHAL’in uzatılmasına karşı en çok aleythe oyun kullanıldığı oylama yapıldı. Azınlık hükümetini yöneten Sanchez, OHAL’i son kez ve 1 ay daha uzatmak istese de bu tasarıya karşı yeterli desteği bulamadı ve İspanya’da olağanüstü hal 2 hafta daha uzatılabildi. Sağ politikaları benimseyen Ciudadanos partisinin yanı sıra Bask Ulusal Partisi ve solcu Mas Pais Partisi’nin desteğiyle son kez meclisten geçen tasarıya karşı mecliste ciddi bir muhalefet vardı. Aşırı sağcı Vox Partisi iktidardaki ilerici koalisyonu görevlerini kötüye kullanmaka suçlarken vatandaşlara ise balkonlarda tencere ve tavalarla eylem yapma çağrılarında bulundu.

Halihazırda OHAL karşıtlığını dile getiren bazı vatandaşlar bayraklarla sokağa çıkıp Sanchez hükümetini protesto ederken en kalabalık protesto 200 kişiyle İspanya’nın en yüksek gelirli mahallerinden birinde, Madrid’in Salamanca mahallesinden gerçekleşti. Barcelona’da şehrin en yüksek gelirli bölgelerinden biri olan Sarria’da ufak gruplar halinde sokağa çıkanlar bayraklar ve tencere tava ile sosyal mesafe kurallarına karşı gelerek Sanchez hükümetini protesto etti.

‘Yeni’ normale dönüş planını 4 fazlı bir sistemle belirleyen Ispanya’da hükümet fazlar arası geçişi otonom bölge yönetimlerinin tavsiyelerini dikkate alarak haftalık olarak koordine ediyor. Bölgelerin birçoğu 1. faza geçerken Madrid, Barcelona şehri ve Castilla ve Leon bölgesi 0. fazda kalmıştı. Özellikle Katalonya hükümeti daha yavaş bir normalleşme sürecini tercih ediyor.

Hükümet ayrıca merkez sağ partilerin koalisyonu ile yönetilen Madrid otonom bölgesi tarafından da normale dönüş hamlelerinde yavaş kalmakla ve İspanya ekonomisini riske atmakla suçlanıyordu. Madrid bölgesinin 1. faza geçişini yerel hükümetten gelen lehte tavsiyeye rağmen iki sefer ertelemesi tartışmalara sebep olmuştu ve olmaya devam ediyor. Madrid otonom bölgesinin Sağlık Bakanı Enrique Ruiz-Escudero Madrid’in merkezi hükümetin belirlemiş olduğu teknik kriterleri sağladığını söylerken belirlenen kriterlerin tüm bölgelerde aynı şekilde uygulanmadığından şüphe duyduklarını belirtti.

Madrid bölgesi lideri Popüler Parti üyesi Isabel Díaz Ayuso bölgesinin 1. faza geçebilmesi için üçüncü başvurularını gerçekleştirdi.

Hükümetin yeni normale dönüş kapsamında hangi bölgelerin daha serbest fazlara geçtiği kararını bugün açıklaması bekleniyor.