İspanya’da Sosyalist İşçi Partisi ile Unidas Podemos’un oluşturduğu sol koalisyon hükümetini düşürmek için aşırı sağcı Vox partisi tarafından verilen hükümeti düşürme önergesi mecliste reddedildi.

İspanya’da PSOE ve Podemos hükümetini düşürme önergesi reddedildi

İspanya'da ocak ayından bu yana iktidarda olan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile Unidas Podemos’un oluşturduğu hükümeti düşürmek için aşırı sağcı Vox partisi tarafından verilen hükümeti düşürme önergesi mecliste reddedildi.

Mecliste iki gün süren oturumun ardından yapılan oylamada, önergeye sadece, 52 sandalyesi bulunan Vox partisinin milletvekilleri "evet" oyu verirken diğer siyasi partilere mensup 298 milletvekili "hayır" oyu kullandı.

SOL KOALİSYON OYLAMADAN GÜÇLENEREK ÇIKTI

Oylama sonrasında bir açıklama yapan PSOE-Podemos ittifakı, aşırı sağcı Vox'u nefret politikası yürütmek, demokrasi ve insan haklarına karşı olmakla suçladı.

İspanyol kamuoyunda, sol koalisyonun oylamadan güçlenerek çıktığı yorumları da yapılıyor. Son olarak, Jacobin dergisine gündemdeki oylamayla ilgili konuşan Podemos lideri Pablo Iglesias Turrión, Vox’un hükümet düşürme talebini de değerlendirerek Podemos’un hükümetteki varlığının ülkedeki seçkinler arasında korku yarattığını ve seçkinlerin iktidarına meydan okumaya devam edeceklerini söylemişti.

İSPANYA TARİHİNDE 5.'Sİ GÖRÜŞÜLDÜ

Vox partisi tarafından önergede, “Covid-19 salgınında yetersiz önlemler alarak ülkeyi sefalete sürüklemek verileri gizlemek ve daha fazla ölüme neden olmakla, Katalonya'da ve Bask'ta ayrılıkçı siyasi partilerle iş birliği yaparak İspanya'nın ulusal birliğini tehdit etmekle" ifadelerine yer verildi.

İspanya demokrasi tarihinde hükümeti düşürme önergesi 5. kez meclise getirilirken, yasalar gereği şubat ayına kadar bu tip yeni bir önerge sunulma olasılığı bulunmuyor.

AA