Avrupa Birliği'nde (AB) geçen yıl yürürlüğe giren yeni çevre düzenlemesi çerçevesinde İspanya'da tütün firmaları, sokak ve plajlardaki sigara izmaritlerini temizlemekle mesul olacak.

İspanya'da sokaklardaki izmaritleri tütün firmaları temizleyecek

İspanya'da, sokak ve plajlardaki sigara izmaritlerini tütün firmalarının toplamasına karar verildi.

Euronews'in haberine göre, AB direktifine uyum amacıyla hazırlanan çatal-bıçak ve pipet gibi tek kullanımlık plastikleri yasaklayan yasanın bir parçası olan düzenlemeye göre üreticiler, izmaritlerin toplanmasından ve atık işleme merkezlerine götürülmesinden sorumlu olacak.

Bununla birlikte cuma günü itibariyle yürürlüğe giren kuralların nasıl uygulanacağı henüz kesinleşmedi. Ayrıca 2020 verilerine göre yetişkin İspanyol nüfusunun beşte birinin sigara içtiği ülkede ortaya çıkacak maliyetin müşterilere yansıtılıp yansıtılmayacağı da bilinmiyor.

"EN ÇOK ATIK SİGARA ATIĞI"

Katalan Rezero Vakfı tarafından hazırlanan bir rapora göre sigara atıkları Batı Akdeniz sahillerinde "en çok bulunan atıklar" olarak nitelendiriliyor. Her yıl milyonlarca izmarit çöpe atılıyor ve bu da parçalanması onlarca yıl sürebilen zehirli plastik atıkların ortaya çıkmasına neden oluyor.

İspanya son yıllarda sigara kullanımını engellemek için kapsamlı önlemleri uygulamaya soktu. Geçen temmuz ayında Barselona'nın tüm halk plajlarında açık havada sigara içmek yasaklanırken, içenlere 30 euro para cezası kesilmeye başlandı.