İspanya’da önceki gün yapılan erken genel seçimden birinci parti çıkan ancak meclis çoğunluğunu elde edemeyen Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri ve Başbakan Pedro Sanchez, koalisyon için açık kapı bıraktı. Unidos Podemos ise bu kez sol koalisyon istedi. Sosyalistlerin koalisyon görüşmelerinin haftalarca sürmesi bekliyor. Sosyalist Parti ve Podemos bir araya gelse de hükümet kurmak için gerekli […]

İspanya’da sol koalisyon gündemde

İspanya’da önceki gün yapılan erken genel seçimden birinci parti çıkan ancak meclis çoğunluğunu elde edemeyen Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri ve Başbakan Pedro Sanchez, koalisyon için açık kapı bıraktı. Unidos Podemos ise bu kez sol koalisyon istedi. Sosyalistlerin koalisyon görüşmelerinin haftalarca sürmesi bekliyor. Sosyalist Parti ve Podemos bir araya gelse de hükümet kurmak için gerekli olan 176 sandalyeye ulaşamıyor ve 11 milletvekilinin daha katılması gerekiyor. Sanchez, Bask milliyetçileri ya da Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı partilerini ikna etmek durumunda fakat geçen ay hükümete verdikleri desteği çekip erken seçime giden yolu açan da Katalonya partileri olmuştu.

“Sol hükümet için yeterli sonuç”

Seçimlerde 42 milletvekili çıkaran sol görüşlü Podemos ile United Left (IU) arasındaki sol ittifak olan Unidas Podemos (Birlikte Yapabiliriz) lideri Pablo Iglesias da PSOE lideri Pedro Sanchez’i tebrik etti. Podemos’un, Haziran 2018’de kurulan PSOE’nin azınlık hükümetine dışarıdan destek verdiğini hatırlatan Iglesias, bu sefer koalisyon hükümeti istediklerini söyledi. Iglesias, “Bu seçimlerin en önemli sonucu, iki partiden oluşan sol blok, üç siyasi partiden olan sağ bloku geçmiştir. Daha iyi bir sonuç hoşumuza giderdi ama hedefimizi gerçekleştirecek bir sol hükümet için bu sonuç yeterli. Şimdi aşırı sağ ile sağı frenlemek ve bir sol hükümet için çalışacağız. Bizim arzumuz sol koalisyonda çalışmaktır” dedi. Daha önceki seçimlerde yüzde 21.1 ile büyük çıkış yapan sol sosyal demokrat “Unidos Podemos”yüzde 6.8 oy kaybına uğradı ve parlamentoda da dördüncü parti oldu.

En büyük kayıp muhafazakârlarda

Yolsuzlukla başı belada olan Sağcı Halk Partisi’nin oylarının yüzde 16,7’ye düşmüş olması ise seçimin diğer çarpıcı sonuçlarından. Mayıs 2018’deki güven oylamasına kadar ülkeyi yöneten parti, diğer sağ partilerin desteğini alsa bile koalisyon kuracak sandalye sayısına ulaşamıyor. Tarihindeki en düşük oyu alan Halk Partisi’nin 65 sandalyesi var. Bir önceki dönem ise 137 sandalyesi vardı.

Trump çakması aşırı sağa dikkat

Seçimin dikkat çeken sonucu ise 1975 yılında diktatör Franco’nun ölümünden demokrasiye geçişin sağlanmasından beri ilk kez faşist bir partinin de parlamentoya girmesi oldu. Aşırı sağcı Vox, 350 sandalyeli parlamentoda 24 sandalye kazandı. Halk Partisi’nin eski üyelerinden Santiago Abascal’ın lideri olduğu Vox, “İspanya’yı yeniden büyük yapma” sloganıyla birkaç ay içinde etkisini artırdı. Bu slogan, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasında kullandığı “Amerika’yı yeniden büyük yap” sloganıyla aynı olmasıyla dikkat çekiyor.

Tutuklu Katalan liderler meclise

Katalonya’nın bağımsızlığı savunan 5 tutuklu Katalan milletvekili adayı parlamentoya girmeye hak kazandı. Hapisteki Oriol Junqueras, Jordi Sanchez, Jordi Trull, Josep Rull ve Raul Romeva’nın İspanya Yüksek Mahkemesi’nde yargılamaları devam ediyor. Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC), 15 milletvekili ve 11 senatör çıkartarak İspanya’daki genel seçimlerde ilk defa Katalonya bölgesinde 1’inci siyasi parti oldu. ERC liderlerinden Gabriel Rubian yaptığı konuşmada Endülüs’te olmayan bir şekilde Katalonya’da sol iyi bir şekilde seferber oldu. Katalonya’nın, faşizmle mücadele etmek ve onu ortadan kaldırmakla ilgili görüşü açık. Aşırı sağ için oldukça kötü olan bu sonuçlardan dolayı gurur duymalıyız” dedi.