İspanya'da son yılların en büyük 'Ulusal Gün' kutlamaları

Katalonya'daki bağımsızlık girişiminin yarattığı krizin gölgesinde İspanya genelinde yıllar içindeki en büyük 'İspanya Ulusal Günü' kutlamaları yapıldı. Kutlamalara 30 yıl sonra ilk kez İspanyol polisi de dahil edildi.

Sputnik'in haberine göre, İspanya, Kristof Kolomb'un 1492 yılında Amerika kıtasını keşfine ve parlamenter monarşiyle yönetilen devletin siyasi ve kültürel çoğunlukla inşa edilmesi sürecine atfen ilan edilen 'Hispanidad' ya da 'İspanya Ulusal Günü' olarak adlandırılan ulusal bayramını kutluyor.

Katalonya'daki bağımsızlık krizinin etkisiyle bu yılki ulusal bayramda milli duygular daha fazla öne çıkarılırken, Katalonya'daki bazı belediyelerde ise protestolar yapıldı.

Ellerinde İspanyol bayrakları ile töreni izlemeye gelen binlerce İspanyol vatandaşı, 'Yaşasın İspanya', 'Yaşasın Kral' diye bağırdı.

İspanya Kralı 6. Felipe, eşi Kraliçe Letizia ile kızları Leonor ve Sofia'nın katılımıyla gerçekleşen Madrid'deki askeri geçit töreninde, Başbakan Mariano Rajoy, Meclis ve Senato başkanları, bakanlar, özerk yönetim başkanları ve bazı ülkelerin büyükelçileri de hazır bulundu.

Özerk yönetim liderleri ve Podemos lideri Igleısgas askeri geçit törenine katılmadı

Katalonya, Bask ve Navarra özerk yönetimlerinin başkanları ile monarşiye karşı olan sol görüşlü Podemos Partisinin lideri Pablo Iglesias Madrid'deki askeri geçit törenine katılmadı.

​Aşırı sağcılar Katalonya bayrağı yaktı

İspanya ulusal bayramı Katalonya'da farklı etkinliklere sahne oldu.

Badalona, Girona, Manresa, Cervera, La Seu d'rgell gibi bazı ayrılıkçı belediyeler resmi tatil olmasına rağmen kapılarını halka açıp, İspanya'yı protesto etmek amacıyla çalıştı.

İspanya'nın ulusal bütünlüğünü savunan sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla ise ulusal bayramı kutlamak için 'Katalonya evet ama İspanya'da' temasıyla Barselona'da büyük bir gösteri yapıldı.

Kent merkezindeki gösteriye katılanlar, 'Puigdemont (Katalonya Başkanı) hapse', 'Yaşasın İspanya' sloganları attı.

Ancak alanda yaklaşık 200 kişilik aşırı sağcıbir grubun da bulunduğu görüldü. Bu grup ayrılıkçı Katalan bayrağı 'Esteleda'yı ateşe verdi.

Birlik yanlısı ve ayrılıkçı iki küçük grup arasında sandalyelerin havada uçuştuğu kısa süreli arbede yaşandığı, polisin iki grubu ayırdığı açıklandı.

30 yıl sonra bir ilk

Katalonya'da 1 Ekim'de yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumunda çıkan olaylardan dolayı ayrılıkçı Katalan siyasetçiler tarafından şiddet uyguladıkları gerekçesiyle eleştirilen İspanyol polisi ise 30 yıl sonra ilk defa 12 Ekim'de kutlanan ulusal bayramdaki askeri geçit törenine dahil edildi.

Askeri geçidin ana temasının bu yıl 'İspanyol olmaktan gurur duyuyoruz' olarak açıklanması da dikkati çekti.

İspanya Silahlı Kuvvetlerinin 3 900 asker, 84 araç ve 78 uçak ile Madrid'de yaptıkları askeri geçit öncesinde terörizm kurbanları anısına tören düzenlendi.