İspanya hükümeti, hapisteki 9 Katalan liderin affını onayladı. İspanya Başbakanı ve Sosyalist İşçi Partisi lideri Sanchez, “Sayfayı çevirmenin zamanı geldi” dedi.

İspanya hükümeti, hapisteki 9 Katalan lider için af çıkardı

İspanya’da hükümet, Katalonya Özerk Bölgesi'nde 1 Ekim 2017’deki bağımsızlık girişimindeki rolleri nedeniyle 9 ila 13 yıl arası hapis cezasına çarptırılan 9 Katalan liderin affını onayladı.

İspanya Başbakanı ve Sosyalist İşçi Partisi lideri Pedro Sanchez, af kararını, ‘iyi niyetli bir jest’ ve ‘Madrid yönetimi altında yeni bir bağımsızlık referandumu arayan zengin kuzeydoğu bölgesi ile yaşanan siyasi anlaşmazlığı çözmeye yönelik ilk adım’ olarak nitelendirdi.

İHA’nın aktardığına göre af kararının Katalonya’daki gerilimi yatıştırmaya yardımcı olacağını savunan Sanchez, Katalan liderlerin ‘görev yasağının devam ettiğini’ ve ‘affın belirli bir süre içinde başka suç işlememeleri şartına bağlı olduğunu’ söyledi.

Katalan liderlerin siyasi fikir ve inançlarından vazgeçmelerinin talep edilmediğinin ve eylemleri nedeniyle mahkûm edildiklerini söyleyen Sanchez, “Sayfayı çevirmenin zamanı geldi” dedi.

Katalan liderler hakkındaki af kararının yürürlüğe girmesi için İspanya Kralı VI. Felipe tarafından imzalanması ve ülkenin resmi gazetesinde yayınlanması gerektiğinden mahkûmların serbest bırakılmasının birkaç gün sürmesi bekleniyor.

MUHAFAZAKÂRLAR İTİRAZ EDECEK

Aralarında aşırı sağcı Vox’un da bulunduğu muhafazakâr muhalefet partileri, Katalan liderlere yönelik af kararına itiraz edeceklerini duyurdu.

Yüzlerce Katalan ise af kararının yeterli olmadığını öne sürerek, bölgenin bağımsızlığı için yeni bir referandum talebiyle dün bir kez daha Barselona sokaklarında gösteri düzenlemişti.

Katalan Raul Romeva da bugün yaptığı açıklamada, Katalonya’nın kendi kaderini tayin etme mücadelesini sürdüreceğini belirterek, “9 kişiyi affederek, yüzlerce ayrılıkçıya uyguladıkları baskıyı gizlemeyecekler. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz, af ve kendi kaderini tayin hakkı!” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nde 1 Ekim 2017'de tek taraflı bağımsızlık referandumu organize edilmesi, İspanya'da siyasi bir kriz yaratmıştı.

Madrid'deki Yüksek Mahkeme'de görülen davada başarısız bağımsızlık girişimi ile bağlantılı 12 kişiden 9’u, ‘ayaklanma ve kamu fonlarının kötüye kullanılması’ suçlarından 9 ila 13 yıl arası hapis cezasına çarptırılmış, diğer 3 kişi ise ‘itaatsizlikten’ hüküm giyse de hapse girmemişti.