İspanya Senatosu, cinsel ilişkilerde rızanın açıkça ifade edilmesini şart koşan yasa tasarısını onayladı. Tasarıya göre, partnerlerin onay vermediği cinsel ilişki tecavüz sayılacak.

İspanya 'sadece evet, evettir' yasasını onayladı: Sözlü rıza olmayan cinsel ilişki tecavüz sayılacak
Fotoğraf: AA

İspanya Senatosu, cinsel ilişkilerde rızaya ilişkin 'sadece evet, evettir' yasasını onayladı.

Euronews'in haberine göre, Senato'nun kabul ettiği tasarı, sessizlik ya da pasif kalmanın rıza anlamına gelmediğini, ayrıca rızaya dayalı olmayan cinsel ilişkinin de saldırganlık olarak değerlendirilmesi ve şahsın 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasına imkan veriyor.

İçeriğinde kısmi değişiklik yapılan tasarı, ekim ayında yasalaşmadan önce son kez oylama için Parlamento'nun onayına sunulacak.

Tasarının kabul edilmesiyle, 'rıza dışında gerçekleşen her türlü cinsel ilişkinin tecavüz sayılması' yasalaşacak. Ayrıca tecavüz vakaları için de eşik, şiddet ya da tehdit olaylarının ötesine geçecek şekilde genişletilecek.

TASARI SOSYALİST HÜKÜMET TARAFINDAN ÖNERİLMİŞTİ

Daha önceden, cinsel saldırı mağdurları kendilerine tehdit veya şiddet uygulandığını 'kanıtlamak' zorunda kalıyordu.

Kamuoyunda "sadece evet, evet demektir" yasası (solo si es si) olarak bilinen tasarı, mayıs ayında İspanya Parlamentosu tarafından da desteklenmişti.

Söz konusu tasarı, 2016 yılında Pamplona kentinde yaşanan ve geniş çaplı kitlesel protestolara yol açan "La Manada" ("Kurt Sürüsü") toplu tecavüz olayının ardından Sosyalist hükümet tarafından önerilmişti.

Kendilerini "Wolf Pack" olarak adlandıran beş erkek, Pamplona'da boğa koşusu festivali sırasında 18 yaşında bir kadına toplu tecavüzde bulunmuştu.