Isparta'da çarşamba günü etkili olan kar yağışının ardından kentte elektrik kesintileri yaşanıyor. Kesintisiz 14 saat süren kar yağışı sonrasında Çarşamba akşam saatlerinden beri bazı sokaklar ve köyler hâlâ elektriksiz.

Isparta’da kar yağışı sonrası yaşanan elektrik kesintisi 36 saati aştı!

Berkay SAĞOL

Geçen ay gerçekleşen kar yağışının ardından günlerce elektriksiz kalan Isparta’da çarşamba başlayan kar yağışının 14 saat aralıksız sürmesinin ardından kentte yine elektrik kesintileri yaşandı.

Kar yağışının etkili olmasıyla beraber elektrik hatlarındaki kablolarda patlamalar meydana geldi. Kent 36 saati aşkın süre elektriksiz kaldı. Fatih Mahallesi’ndeki bazı sokaklarda elektriğin olmadığı diğer sokaklarda ise sık sık elektrik kesintilerinin olduğu, Merkeze bağlı Yakaören Köyü’nde hala elektrik olmadığı öğrenildi.

Isparta’da yaşayan bir kişi yaşananları şu şekilde anlattı: “Isparta’da yine elektrikler yok. Anneannem 82 yaşında. Sobası olan komşularda toplanıp oturuyorlar. Kalbi, tansiyonu ve astımı var. Bir de Covid-19 virüsünden korkuyor. Bir önceki kesintilerde zatürre olmuştu. Dağıtım bedelleri nereye gidiyor?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 500 bin nüfuslu koca bir kentin tekrar karanlıkta bırakıldığını söyleyerek yaşanan elektrik kesintilerine tepki gösterdi. Akın, “500 bin nüfuslu koca bir kenti karanlıkta bıraktılar. Biz dün gece sahadaydık. Vatandaşların sıkıntılarını gördük. İnsanlar isyan ediyor. Bu yüzyılda vatandaşa bu çileyi yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Köylerde 24 saati geçen elektrik kesintileri yine başladı. Isparta merkezde birçok mahallede elektrik kesintileri sürüyor. İnsanların kombileri çalışmıyor ve kentte dün gece hava sıcaklığı – 10 dereceydi. İnsanlar donuyor. İktidar sürekli sıkıntı yaşatıyor ama ‘Hakkınızı helal edin’ deyip sıyrılmaya çalışıyor” dedi.

GEÇEN AY YAŞANANLAR TEKRARLANIYOR

Akın, “Isparta’nın tarihinde kar ilk defa kar yağmıyor ancak iktidar yapması gereken denetlemeleri yapmıyor” dedi ve ekledi: “Elektrik dağıtım şebekesi özel şirketlerin kâr hırsına bırakılamaz. Bunu denetlemesi gereken EPDK’dır. 3-8 Şubat’ta yaşananların aynısı tekrar yaşanıyor. Ispartalılar her yönden mağdur ediliyor. AKP Genel Başkanı Erdoğan gaz lambası ve mum görmek istiyorsa Isparta’ya gelsin. Enerji Bakanı 11 Şubat’ta ‘Bir daha böyle bir kesinti yaşanmayacak’ dedi. E yine yaşanıyor. Ne plan var, ne program. Dağıtım şirketlerini ne diyerek uyardınız? Neden bu şirketler hakkında bir yaptırım uygulanmadı? Şirketlerin kollanması anlamına gelmiyor mu? Bu kadar sıkıntı bu kadar sorun varken şirketlerle ortak mısınız?”

Akın şunları söyledi: “Enerji bir insan hakkıdır. Ulaşılabilir ve ödenebilir koşullarda olmalıdır. Bu başka bir ülkede olsa bakan istifa eder. Evlerde sadece kombiden kaynaklanan zarar 4 bin TL’yi geçmiş durumda. Bunları kim ödeyecek? Artık burada bir afet durumu yaşanıyor. Afet durumu ve beceriksizliğin kabul edilerek buranın afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. İktidar gerekli bakım onarımı yapmadığı gibi denetlemeyi de yapmıyor. Ispartalıların mağduriyetleri bir an önce giderilmelidir.”

DÖNMEZ: ŞİRKETE YAPTIRIM UYGULANACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Isparta'daki elektrik kesintisine ilişkin açıklama yaptı.

‘Biz vatandaşlarımızın mağdur edilmesine asla izin veremeyiz’ diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Soruşturma sonuncu doğrultusunda şirkete de gereken yaptırımlar uygulanacaktır. Elektrik kesintisinden dolayı meskenlerde yaşayan vatandaşlarımızın herhangi bir elektrik veya elektronik eşyası zarar gördüyse, bunlar da şirket tarafından tazmin edildi ve edilecek” diye konuştu.