İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar’ın güven mektubunu kabul ederek AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı iki ülkenin yakın zamanda ‘normalleşme’ ilişkisinin simgesi olarak İsrail'i ziyaret etmeye davet etti.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Erdoğan'ı ülkesine davet etti
Fotoğraf: AA

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, iki ülke arasında başlayan ‘normalleşme’ sürecinin simgesi olarak İsrail'i ziyaret etmeye davet etti.

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’a güven mektubunu sundu. Büyükelçi Torunlar, Herzog tarafından Batı Kudüs’teki İsrail Cumhurbaşkanlığı rezidansında düzenlenen törenle kabul edildi.

Ardından Cumhurbaşkanı Herzog ve Büyükelçi Torunlar ortak basın açıklaması yaptı.

Türkçe "İsrail’e hoş geldiniz" diyerek konuşmasına başlayan Herzog, “Bugün Türkiye ile ilişkilerimizin güçlenmesi ve dostluğumuzun derinleşmesi yolunda önemli bir adım daha atarak bir dönüm noktasına ulaşıyoruz” dedi. Herzog, iki ülke arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi sürecindeki ilk önemli adımın Erdoğan tarafından Ankara’ya davet edilmesi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar (solda), İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’a (sağda)Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar (solda), İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’a (sağda)

“İLİŞKİLERİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ”

Ankara ziyaretinde İsrail bayrağını görmenin ve İsrail milli marşının okunmasının kendisini duygulandırdığını söyleyen Herzog, “Sayın Erdoğan ve ben İsrail ve Türkiye ilişkilerindeki ilerlemeleri memnuniyetle karşılıyoruz” diye konuştu.

“Benim gibi İsrail devletinin de Türkiye ile tarihi ilişkilerimize büyük önem verdiği bir sır değil” diyen Herzog, bu ilişkilerin, turizm, akademi, kültür, enerji ve diğer alanlarda geliştirilmesinin 'iki ülke halkına ve bölgeye iyilik getireceğini' söyledi.

Erdoğan’ın İsrail ile ortaklığın önemine ilişkin kamuoyuna yaptığı konuşmaları anımsatan Herzog, “Ben de İsrail Cumhurbaşkanı olarak bu fırsatı değerlendirmek istiyorum. Ülkelerimiz arasındaki bağların ve işbirliğinin derinleşmesine katkı sağlayacağından emin olduğum için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı İsrail'i ziyaret etmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

“İSRAİL ALEYHİNDE BİR ÇERÇEVE OLMAMIŞTIR”

Büyükelçi Şakir Özkan Torunlar da konuşmasında, son dönemde ikili ziyaretlerle Türkiye-İsrail ilişkilerinde büyük mesafe katedildiğini ve yaklaşık 4,5 yıl aradan sonra karşılıklı büyükelçilerin atandığına dikkati çekti. Türkiye’nin bölgede İsrail’i ilk tanıyan ülke olduğunu vurgulayan Torunlar, "Türkiye ve Türkler hiçbir dönemde İsrail devleti ve Yahudilerin aleyhinde bir çerçevenin içinde olmamıştır” değerlendirmesini yaptı.

Herzog, Büyükelçi Torunlar’ın dışında son dönemde ABD Büyükelçisi ve ikili ilişkilerin normalleşmesinin ardından İsrail’e ilk kez atanan Bahreyn Büyükelçisi ile kameraların karşına geçmişti.

İSRAİL-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Türkiye ve İsrail, karşılıklı ilişkileri geliştirmek için 2022 boyunca birçok adım atmıştı. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Mart 2022’deki Ankara ziyaretini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun mayısta İsrail'i ziyareti izlemişti.

Dönemin İsrail Başbakanı Yair Lapid de haziranda Türkiye'yi ziyaret etmişti. Türkiye ve İsrail, 17 Ağustos 2022’de diplomatik ilişkileri en üst seviyeye çıkarma ve karşılıklı büyükelçi atama kararı almıştı.

(AA)