Bir önceki dönem İsrail Başbakanı olan Benjamin Netanyahu’nun partisi Likud, bu dönemde de oy kaybetmesine rağmen seçimi kazandı ve Cumhurbaşkanı tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi.Şimdilik 52 Milletvekilinin desteğini alan Netanyahu, yeni hükümeti kurarken 61 vekilli bir koalisyon yapması gerekiyor.

İsrail Cumhurbaşkanı, Netanyahu’ya yeni hükümeti kurma yetkisi verdi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Başbakan Benjamin Netanyahu'yu son seçimlerden sonra mecliste yeterli çoğunluğun sağlanamamasından kaynaklı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, iktidar koalisyonunu bir araya getirmeye çalışan aday olarak hükümeti kurma çalışmalarına bu haftadan itibaren başlaması gerekiyor.

Sağcı Likud partisi liderinin, parlamentodaki diğer partilerden iktidar koalisyonuna katılmaya yetecek kadar destek sağlamaya çalışmak için 28 günü var ve bu sürenin ardından iki haftalık uzatma talep edebilir. Eğer Netanyahu hükümeti kurmada başarısız olursa, görev başka birine devredilecek. Bu aday da 28 gün içinde koalisyon hükümetini kuramazsa cumhurbaşkanı görevi bu kez meclise verecek. Meclis de 3 hafta içinde hükümeti kuracak bir isim üzerinde anlaşamazsa ülkede zorunlu erken seçime gidilecek.

HÜKÜMET İÇİN EN AZ 60 SANDALYE GEREKİYOR

Hükümeti kurmakla yetkilendirilen Netanyahu’nun koalisyon hükümetini oluşturmak için en az 61 vekilli bir ortaklık yapması gerekiyor.

Ne kendisi ne de muhalefet partileri geçen ay yapılan seçimlerde hükümeti kuracak kadar oy ve sandalye alamadı.

Netanyahu'ya hükümet kurma yetkisini verdiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, hiçbir adayın parlamento güvenine sahip olacak bir hükümet kurma konusunda gerçekçi bir şansa sahip olduğuna inanmadığı için yetkiyi Netanyahu'ya verdiğini söyledi. Rivlin, görevi üstlenmesinden bu yana 5 seçim yapıldı, bunlardan 4'ünün son iki yılda gerçekleştiğine de dikkati çekti.

Dün seçimlerde mecliste temsiliyet hakkı kazanan parti liderleriyle görüşmeler gerçekleştirdiğini sözlerine ekleyen Rivlin, 120 sandalyelik meclisten 52 milletvekilinin Netanyahu’yu desteklediğinin vurguladı.

İki yılda 4 kez seçime gidilen ülkede daha önce de koalisyon hükümeti çıkmaza girerek erken seçim açıklamıştı.

13 paritinin meclise girdiği seçimde Netanyahu’nun partisi Likud, yüzde 24.19 oy alarak 120 sandalyeli mecliste 30 sandalye elde etmişti.

NETANYAHU RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA YARGILANIYOR

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu görev süresinde rüşvet, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullandığı iddialarıyla bugün tekrar hakim karşısına çıktı.

Üzerine istinat edilen tüm suçları ‘cadı avı’ olarak niteleyen Başbakan, tümünü reddetmişti. Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle daha önce ertelenen davada, Netanyahu, kendisinin suçsuz olduğunu ve savcılığın hazırladığı iddianamede delillerin yetersiz olduğunu iddia etmişti.