İsrail'de aşırı dinci bakan, koronavirüs kısıtlamalarının dini günlere denk gelmesi nedeniyle istifa etti

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail hükümetinde bir bakan, ülkede koronavirüsü kontrol altına almak için hükümetin uygulanmasını kararlaştırdığı kapanma ve kısıtlama tedbirlerinin Yahudilerin dini günlerine denk gelmesini protesto ederek istifa etti.

Ülkede uygulanacak kısıtlamaların, Yahudi yeni yılı Roş Aşana olan Cuma günü uygulanmaya başlanması ve Yom Kippur oruç günü olan 27 Eylül tarihine kadar devam etmesi bekleniyor.

Reuters'in haberine göre, Netanyahu'nun muhafazakar koalisyonunda İskan Bakanı olarak görev yapan Yaakov Litzman istifa mektubunda, "Bu, yüzbinlerce vatandaşa haksızlık ve onları hiçe saymaktır" dedi.

Aşırı ortodoks Yahudi bir siyasi partinin de başkanı olan Litzman istifa mektubunda, "Şimdiye kadar neredeydiniz? Niçin Yahudilerin dini günleri, koronavirüsü kontrol altına almak için en uygun günler oluyor?" diye sordu.

İsrail yasalarına göre Litzman'ın istifası 48 saat içinde yürürlüğe girecek.

Netenyahu ise, istifa nedeniyle duyduğu üzüntüsünü dile getirmekle birlikte "koronavirüs döneminde İsrail için gerekli kararları almak ve yollarına devam etmek zorunda olduklarını" belirtti.

9 milyon nüfuslu İsrail'de şimdiye kadar 153 bin 217 vaka ve bin 103 ölüm bildirildi. Son haftalarda ise günlük vaka sayısı 3 bini aşıyor. Sağlık yetkilileri bu şekilde devam ederse sistemin çökmesinden endişe ediyor.