İsrail’in en büyük muhalefet ittifakı dağıldı. Benny Gantz’ın İsrail Meclis başkanlığına seçilmesine itiraz eden ittifaktan önemli isimlerin istifa etmesi sonucu Mavi-Beyaz İttifakı fiilen sona erdi

İsrail’de büyük ittifak dağıldı

İsrail'in en büyük muhalefet ittifakı Mavi-Beyaz fiilen dağıldı. Benny Gantz'ın İsrail Meclis başkanlığına seçilmesine itiraz eden ittifakın önemli isimleri birer birer istifa etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun rakibi olarak bilinen Mavi-Beyaz İttifakı'nın lideri Benny Gantz'ın meclis başkanlığına seçilmesinin ardından, ittifakın iki önemli ismi Yair Lapid ile Moshe Yalon ittifaktan istifa etti. Böylece ittifak fiilen dağılmış oldu.

'HAYAL KIRIKLIĞI'

Mavi-Beyaz İttifakı'nın iki ismi Lapid ile Yalon basın toplantısı düzenledi. Lapid, Gantz'ı ittifakı dağıtmakla suçlayarak, "Gantz, herhangi bir mücadele sergilemeden teslim oldu ve Netanyahu liderliğindeki bir hükümete sürüklendi. Bir birlik veya bir acil durum hükümeti değil, bilakis bir Netanyahu hükümeti kuracaklar. Gantz çok açık bir şekilde aşırı sağcı bir bloka katılmıştır. Bu durum hayal kırıklığına yol açmıştır" açıklaması yaptı.

Lapid, Gantz'ın kendilerine oy verenlere ihanet ettiğini savunarak, "Sen onların oylarını çaldın ve Netanyahu’ya bir hediye olarak sundun" ifadesini kullandı. İttifakın diğer istifa eden ismi Yalon ise yaptığı açıklamada, Lapid ile birlikte yeni bir parti kuracaklarını belirtti.

İsrail'de Yuli-Yoel Edelstein'in dün istifasıyla boşalan Meclis Başkanlığına, akşam saatlerinde düzenlenen oylamayla Mavi-Beyaz İttifakı'nın lideri Gantz seçilmişti. Gantz'ın Meclis Başkanlığına aday olması, 'Netanyahu'yla ortaklık' olarak suçlanmış, ittifakta tepkilere neden olmuştu.