İsrail'in başkenti Tel Aviv'de halk, hükümetin Filistin halkına saldırılarını durdurmak için sokağa çıktı. İki gündür süren eylemlerde hükümet protesto edildi.

İsrail'de halk, Filistinlilere yönelik saldırıyı protesto etti: Sivil halka saldırıların meşruiyeti yok!

Fotoğraf: Twitter

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de, Doğu Kudüs'te İsrail ordusunun sivil halka saldırıları iki gündür sokaklarda protesto ediliyor. Halk, hükümetin saldırıları durdurmasını talep ediyor.

SALDIRILAR MEŞRU DEĞİL

Eylemlerin örgütleyicilerinden olan Standing Together hareketi, bugün süren saldırılara ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Gazze'de, Kudüs'te olanların hepsi engellenebilirdi. Nefret üzerine siyasetini kuran liderlere şans vermememiz gerekir. Sivil halka yönelik saldırıların hiçbir meşruiyeti yoktur" denildi.

"Bu olanlar Arapların ve Yahudilerin beraber yaşamasının bir sınaması" denilen açıklamada, "Barış içinde, güvenliğimizden korkmadan yaşamak istiyorsak, Arap-Yahudi saldırılara karşı beraber hareket etmeliyiz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Hükümet polisi Arap yurttaşlara zulmetmek için değil, onlarla diyalog kurmak için görevlendirmeli. Zor günlerden geçiyoruz, fakat beraber durarak sesimizi duyurabiliriz. Hepimiz için yaşanabilir bir yer kurabiliriz."

GÜN GÜN NELER YAŞANDI?

israil-de-halk-filistinlilere-yapilan-saldiriyi-protesto-etti-875237-1.

► 12 NİSAN

• İsrail polisi ramazan ayının başlamasıyla Şam Kapısı önünde yer alan oturma alanlarını barikatlarla kapattı. Barikatlar kurulduktan sonra 12 gün boyunca İsrail polisi, Filistinlilere müdahale etti.

► 25 NİSAN

• Filistinli gençler, Şam Kapısı önündeki oturma alanlarına kurulan ve kentte gerginliğine neden olan barikatları kaldırdı, İsrail polisi ise önceki günlerin aksine Filistinlilere müdahale etmedi.

• Filistinlilerin kutlamalarda Filistin bayrakları açması üzerine İsrail polisi, bayrakları zorla toplayarak alandakileri Şam Kapısı’ndan uzaklaştırdı.

• İsrail ordusu, işgal altındaki Kudüs`teki Mescid-i Aksa`nın kapılarından Şam Kapısı`na çekilmesinin ardından orada bulunanlara müdahalede bulundu.

• Tüm bu günlerde Ultra- Ortodoks Lehava grubuna mensup yüzlerce Yahudi, "Araplara Ölüm" sloganlarıyla, çok sayıda Filistinlinin toplandığı Şam Kapısı'na doğru yürüyüşler düzenledi, Filistinlilere karşı kışkırtıcı söylemlerde bulundu.

► 7 MAYIS

İsrail güçleri, Mescid-i Aksa’ya girdi. Burada toplanan Filistinlilere ses bombaları ve plastik mermi ile saldırdı. 205 kişi yaralandı, 88 kişi hastaneye kaldırıldı.

► 8 MAYIS

İsrail polisi toplananlara yeniden saldırdı. Aralarında bebek ve çocukların olduğu 90 kişi yaralandı.

► 9 MAYIS

Polis Mescid-i Aksa’da toplananlara plastik mermi ve gazla müdahale etti, 10 kişi yaralandı.

► 10 MAYIS

• İsrail güçlerinin Filistinlilerin evlerine ve Mescid-i Aksa’da ibadet edenlere dönük saldırılarıyla tırmanan gerilim devam etti. 331 kişi yaralandı.

• Filistin direniş grupları, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ile Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki polisleri çekmesi ve gözaltına alınan Filistinlileri serbest bırakması için İsrail'e yerel saatle 18.00'e kadar süre tanıdı.

• Filistin direniş örgütleri, Gazze şeridine 6 roket attı. Bunun üzerine sirenler çalınmaya başladı. İsraillilere sığınaklara gidin çağrısı yapıldı.

• Burak Duvarı'nda toplanan ultra Ortodoks Yahudiler, İsrail saldırıları sonucu Mescid-i Aksa'da çıkan yangını şarkı söyleyerek ve dans ederek kutladı.

• Saldırıların durmasını isteyen birçok insan sokağa çıktı. Barış isteyenlere polis müdahale etti.

• İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'den Kudüs'e roket atılarak kırmızı çizginin aşıldığını söyledi. Hava saldırısı başlattı.

► 11 MAYIS

• İsrail saldırılara devam etti. Tarım arazileri ve sivilleri hedef aldı. Yüzlerce kişi yaralandı, aralarında çocukların bulunduğu 28 kişi hayatını kaybetti.

• Tel Aviv'in güneydoğusundaki Lod kentinde İsrailli silahlı bir kişinin ateş açması sonucu yaralanan 3 Filistinliden biri hayatını kaybetti.

• Gazze'deki direniş grupları, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarının ardından 'Kudüs'ün Kılıcı' adını verdikleri operasyonları başlattıklarını duyurdu. İsrail uçakları, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Deyr el-Belah kentinde Hamas'a bağlı El-Salah el-Hayriyye Derneğine ait okulu vurdu. Saldırı sonucu okulda büyük hasar meydana geldi.

• Birleşmiş Milletler: Doğu Kudüs'te 7-10 Mayıs arasında 915, Batı Şeria'da da 200 kişinin yaralandığını aktardı.