İsrail’de Netanyahu, koalisyon görüşmelerinden sonuç elde edemedi, ülkede hükümet kurulamadı. İsrail cumhurbaşkanının yeni görevi kime vereceği henüz netleşmedi.

İsrail'de kriz sürüyor: Netenyahu hükümeti kuramadı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail'de son 2 yılda 4'üncüsü yapılan seçimlerde birinci parti olan Likut Partisi lideri Netanyahu, verilen sürede koalisyon kurmayı başaramadı. Dün gece cumhurbaşkanı Rivlin'i telefonla arayan son başbakan, koalisyon kuramadığını açıkladı. Rivlin'in hükümet kurma görevini hangi partiye devredeceği ise bilinmiyor.

İsrail'de 23 Mart'ta erken genel seçim yapılmış, partilerin hiçbiri tek başına hükümet kuracak sayıya ulaşamamıştı. 120 sandalyeli mecliste hükümet kurmak için gerekli 61 sandalye için koalisyon kurmakla görevli Netanyahu'ya destek açıklayan sağ koalisyonun ulaşabildği sayı 52'de kaldı.

23 Mart'ta yapılan erken genel seçim, İsrail'de son ik yılda hükümet kurma amacıyla yapılan dördüncü seçim oldu.

KOALİSYON İMKANLI GÖRÜLMÜYOR

İsrail'de son yapılan seçimlerde, son başbakan Netanyahu'nun liderliğindeki Likut Partisi 30 milletvekili ile birinci parti olmuştu. Fakat koalisyon kurmak için ortaklaşabileceği diğer muhafazakar sağ partilerle ulaşabildiği koltuk sayısı 59'da kalan Netanyahu, beklendiği şekilde hükümet kurmakta başarısız oldu. Nitekim seçim öncesi kendisine destek verecek partilerle birlikte koltuk sayısı da 52 ediyordu. Muhalefette ise bu sayı 57'ye kadar çıkabiliyor.

Seçimden birinci parti olarak çıktığı için hükümet kurma yetkisini Netanyahu'nun Likut Partisine veren cumhurbaşkanı Rivlin'in ise bundan sonra ne yapacağı meçhul. Seçimi ikinci parti olarak tamamlayan Yesh Atid (Gelecek Var) partisi lideri Yair Lapid'İn hükümet kurmakla görevlendirilmesi bekleniyor.

FİLİSTİNLİLER TARAFSIZ

Filistinlileri temsil eden Ortak Arap Listesi Bloku ise 4 milletvekili çıkardı. Blok, seçim öncesinde herhangi bir ittifaka destek açıklamamıştı.