İsrail'de hükümet kurma yetkisi verilen ana muhalefet partisi, hükümet kurmak için diğer partilerle ortak zemini kurdu. Çarşambaya kadar süresi olan muhalefet, Netanyahu'nun 12 yıllık iktidarını sonlandırmakta kararlı.

İsrail'de muhalefet Netanyahu'ya karşı birleşti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yıl dördüncü kez seçime giden İsrail'de, en fazla oyu alan Netanyahu'nun hükümet kuramamasının ardından görevi devralan Yair Lapid'in, hükümet kurmak için Çarşamba gününe kadar vakti bulunuyor. Lapid, diğer partilerle anlaştığını belirtirken, üç gün içerisinde hükümet açıklanmazsa İsrail beşinci kez seçime gidecek.

KOALİSYON İHTİMALİ

İsrail'de ateşkes kararıyla birlikte hükümet kurma konusunda çabalar tekrardan arttı. Muhalefet hükümet kurmayı başarabilirse daha önce hükümet kurmayı başaramayarak yetkiyi Cumhurbaşkanına devreden Netanyahu'nun 12 yıllık kesintisiz iktidarının sonuna gelinmiş olacak.

Son yapılan seçimde ikinci olan seküler Yesh Atid partisi lideri Yair Lapid'in, Netanyahu'dan devraldığı hükümet kurma yetkisi için, aşırı sağcı Naftali Bennet'e ilk iki yıl Başbakanlık teklifinde bulunduğu iddia ediliyor. Yerel medya kaynaklarına göre, eski Savunma Bakanı Bennet'in bu teklife sıcak baktığı ifade ediliyor. Bennet, geçmişten beri Filistin düşmanı tutumuyla biliniyor.

NETANYAHU İÇİN KRİTİK

İttifakın kurulmasındaki en önemli engel olarak ise muhalefetin hem Bennet hem de Arap vekillerin desteğine ihtiyaç duyması. Hükümet kurmakla görevli olan Lapid,; "Netanyahu'ya karşı ülkede sağ, sol, merkez birlikte hareket etmeliyiz" açıklamasında bulundu. Aşırı sağcı Bennet de Netanyahu'nun ittifak teklifini reddetmişti. Hakkında yolsuzluk suçlamaları bulunan Netanyahu'nun, iktidarı kaybederse yargılanmasının önünün açılacağı belirtiliyor.

Çarşambaya kadar hükümet kurulamazsa, İsrail beşinci kez seçime gidecek.