İsrail'den Türkiye'ye 16 yılın ardından ilk kez dışişleri bakanı seviyesinde ziyaret gerçekleşti. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, resmi temaslarda bulunmak için Ankara'ya geldi. Lapid ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "Diplomatik temsil düzeyimizin büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaları başlattık" dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı, Ankara'da: Çavuşoğlu'ndan 'büyükelçi' açıklaması
Fotoğraf: AA

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Dışişleri Bakanı Lapid ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, Esenboğa Havalimanı'na indi.

Lapid'i havalimanında Ankara Vali Yardımcısı Mustafa Erkayıran ve diğer yetkililer karşıladı.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

16 YILIN ARDINDAN İLK KEZ

İsrail'den Türkiye'ye 16 yılın ardından ilk kez dışişleri bakanı seviyesinde ziyaret gerçekleşti.

Eski İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Mayıs 2006’da Ankara’yı ziyaret etmişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 24-25 Mayıs'ta Filistin ve İsrail’i kapsayan 2 günlük ziyaret gerçekleştirmişti.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

ÇAVUŞOĞLU: ÜST DÜZEY ZİYARETLERİ DEVAM ETTİRECEĞİZ

Lapid, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi. Lapid ve Çavuşoğlu, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, görüşmelerde Türkiye ile İsrail arasında başlayan olumlu diyaloğu somut adımlarla ilerletme kararlılığının teyit edildiğini belirterek "Kısa vadede karşılıklı üst düzey ziyaretleri devam ettireceğiz. Dışişleri Bakanlıklarımız arasında ikili siyasi ve bölgesel istişareler önem taşıyor. Diğer taraftan diplomatik temsil düzeyimizin de büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışmaları başlattık" ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, İsrail ile güvenlik konusunda iş birliği içinde olduklarını belirterek şunları kaydetti:

"Ülkemizde İsrail vatandaşlarına yönelik terör tehdidi konusunda Sayın Lapid ile yakın temas halindeydik. Kurumlarımız arasında istihbarat ve bilgi paylaşımı sürekli gerçekleşti, Devlet Başkanı Sayın Herzog da bu hususta Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'la görüştü. Güvenlik kurumlarımız yakın iş birliği içinde çalışmayı sürdürüyorlar, temas halindeler ve şunu söylemek isterim; bu tür olayların ülkemizde yaşanmasına hiçbir şekilde izin veremeyiz, ülkemiz içinde tür hesaplaşmalara da izin vermeyiz, terör saldırılarına da izin vermemiz mümkün değil. Bu konuda gerekli mesajlar da verilmiştir." ​​​​​​​

LAPİD: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER ÇOK GÜZEL DEVAM EDİYOR

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid ise konuşmasında "İsrail vatandaşlarına saldırıların önlenmesi adına Türk istihbarat mensuplarına, polis teşkilatına teşekkür ediyoruz. İran terör saldırısı girişimlerinin arkasındadır. Bu konuda alınan istihbaratlar şüpheye yer vermemektedir. İran masum İsrailli turistlerin canına kastetmekle kalmamıştır, Türkiye'nin egemenliğine de kastetmişlerdir. Hiçbir ülke buna müsaade edemez. Türkiye bu konuda nasıl yanıt vereceğini de bilir, buna eminiz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye bizim bir numaralı turist destinasyonlarımızdan biri" diyen Lapid, şunları kaydetti: "Çok yakın gelecekte umuyoruz ki İsrailli turistler de Türkiye'ye korku olmaksızın dönebileceklerdir. Önümüzdeki günlerde sizin Kudüs ziyaretinde başlatmış olduğunuz girişimi nihayetlendireceğiz. Hem Türk sahil kesimlerine hem de İstanbula İsrail havayolu firmalarının doğrudan uçuşunu başlatmak üzere. Bu bağlamda İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok güzel devam etmekte. Büyükelçilerimizin yakında dönmesi için de önemli adımlar attık. Ekonomik ve siyasi diyalogu da geliştireceğiz. Umuyorum ki bu adımları çok yakın zamanda tamamlarız."