Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze’ye insani yardım malzemesi götürdüğü sırada Mavi Marmara gemisine baskın düzenleyen İsrail ile ilgili verilen ‘soruşturmama’ kararının yeniden incelenmesini istedi.

İsrail'e 'Mavi Marmara' yargılaması

UCM’den yapılan açıklamada, savcıların, Komor Adaları adına açılan davada daha önce verdikleri soruşturmaya gerek olmadığı yönündeki kararlarının yerinde olmadığı ve bunun yeniden incelenmesine hükmedildiği belirtildi. Açıklamada, savcıların bu yöndeki itirazlarının Temyiz Mahkemesi tarafından reddedildiğini kaydedildi.

‘SORUŞTURMAMA’ KARARI
Sputnik'in haberine göre; UCM ön bürosu geçen temmuz ayında, soruşturmama kararı alınırken suçun ağırlık derecesinin belirlenmesinde maddi hatalar yapıldığını belirterek savcılardan bu kararlarını gözden geçirmelerini istemişti. UCM savcılığının ilk kararında yazılan esaslar dikkate alındığında İsrail'in Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırının mahkemenin yetki alanına girdiğine inandıklarını belirten İHH avukatları ise soruşturmaya gerek olmadığına ilişkin kararın ön büro mahkemesi tarafından kaldırılması talebinde bulunmuştu.

İsrail ablukası altındaki Gazze'ye yardım malzemesi götüren Mavi Marmara, 2010 yılında uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına maruz kalmış ve müdahalede 10 kişi yaşamını yitirirken çok sayıda kişi de yaralanmıştı. İHH ile mağdur aileler olaydan sonra UCM'ye yaptıkları suç duyurusunda, saldırıda rolü olan İsrailli yetkililerin yargılanmasını istemişti. Türkiye ve İsrail'in taraf olmadığı UCM, Mavi Marmara gemisi kendilerine üye Komor Adaları'nda kayıtlı olduğu için başvuruyu kabul etmişti.