İsrail’e ‘savaş suçu’ suçlaması

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in Mayıs ayında Gazze'ye düzenlediği saldırılarla ilgili bir rapor hazırladı. 11 gün süren ve 62 Filistinlinin hayatını kaybettiği üç hava saldırısını inceleyen HRW, bu saldırıların savaş suçu görünümü verdiğini kaydetti. Deutsche Welle'nin haberine göre hava saldırılarının düzenlendiği bölgelere dair "Etrafta belli askeri hedefler yoktu” diyen HRW "Belirli bir askeri hedefe yönelik olmayan bir saldırı yasadışıdır” ifadelerini kullandı.

HRW raporunda İsrail yerleşim merkezlerine 4 binden fazla roket ve havan topu atan Filistinli militanlar da eleştirildi. Raporda bu tür saldırıların "kasten ve ayrım gözetmeden sivillere saldırı yasağını" ihlal ettiği belirtildi. HRW yaptığı incelemede İsrail'in ABD yapımı GBU-31 tipi hassas güdümlü bomba kullandığını, ancak öncesinde bölgenin tahliye edilmesi için sivilleri uyarmadığını tespit etti. Bölgede askeri hedef olduğuna dair de herhangi bir delil bulunmuyor.

HRW'nin raporu İsrail'in askeri edimlerini mercek altına alıyor. Kuruluş Hamas ve diğer Filistinli grupların eylemlerine yönelik ağustos ayında ayrı bir rapor hazırlayacağını duyurdu.

HRW Kriz ve Çatışma Direktörü Gerry Simpson "İsrail güçleri Gazze'de etrafta görünür askeri bir hedef olmadığı halde aileleri topluca yıkıma uğratan saldırılar düzenledi" dedi. İsrail'in "savaş suçu iddialarını ciddi bir biçimde soruşturma konusunda gönülsüz" olduğunu söyleyen Simpson, Filistinli grupların da İsrail yerleşim bölgelerine roket attığını belirtti. Simpson, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin her iki tarafa yönelik sürdürdüğü savaş suçu soruşturmasının bu bakımdan önemli olduğunu vurguladı.

NE OLMUŞTU?

İsrail ile Hamas arasında 10 Mayıs'ta başlayan 11 günlük savaşta Hamas İsrail yerleşim yerlerine 4 binden fazla roket ve havan topu atarken İsrail kendi açıklamasına göre Gazze'de Hamas'a ait olduğunu belirttiği binden fazla hedefi vurdu. Gazze Şeridi’nde 67'si çocuk ve 39'u kadın olmak üzere 254 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail tarafında ise aralarında ikisi çocuk olmak üzere 12 sivil ve bir askerin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.